Млечния път не е формиран след сблъсък с друга галактика

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Млечния път се е образувал преди милиарди години в резултат на мирен и естествен процес, твърди ново проучване. Той отменя настоящата теория, че нашата галактика е участвала в рядък и жесток сблъсък с друга, по-малка галактика, преди няколко милиарда години.

Изследователи от Университета в Сидни и Австралийския център за върхови постижения ARC за всички астрофизики в 3 измерения (ASTRO 3D) стигнаха до заключението след проучване на подобна на нашата галактика, галактика на 320 милиона светлинни години, наречена UGC 10738.

Учените откриха, че UGC 10738, подобно на Млечния път, съдържа безброй „дискове“, които са дом на древни звездни системи. Преди се смяташе, че дисковете на Млечния път са резултат от силен сблъсък, станал отдавна между две галактики.

Анализът на спектроскопията на далечната галактика обаче откри много подобни дискове на тези, наблюдавани в нашата галактика и в UGC 10738.

„Нашите наблюдения показват, че тънките и дебели дискове на Млечния път не са възникнали поради гигантско разбъркване, а по някакъв„ основен “път на образуване и еволюция на галактиките“, каза д-р Николас Скот, съавтор на изследването от ASTRO 3D.

„Смяташе се, че тънките и дебели дискове на Млечния път се образуват след рядко насилствено сливане и се вярваше, че няма да бъдат намерени в други спирални галактики.

„Нашите изследвания показват, че това вероятно е погрешно и галактиката е еволюирала естествено без катастрофални намеси. Това означава, че галактиките от типа Млечен път вероятно са много често срещани“.

„Това също така означава, че можем да използваме съществуващите много подробни наблюдения на Млечния път като инструменти за по-добър анализ на много по-отдалечени галактики, които по очевидни причини също не можем да видим.“

Изследователите са използвали много големия телескоп (VLT) на Европейската южна обсерватория в Чили, за да изучат състава на звездите, разположени в дисковете на UGC 10738.

Силно сложният инструмент за спектроскопия, наречен MUSE, успя да определи съотношението на метали като желязо, към други елементи, като хелий, в тези звезди.

Анализът установи, че техните подписи са до голяма степен подобни на тези, наблюдавани в Млечния път.

„Разглеждаме някои други галактики, за да се уверим, но това е доста сериозно доказателство, че двете галактики са се развили по един и същ начин“, каза д-р Джеси ван де Санде, също от ASTRO 3D.

Д-р Кристофър Конселис, професор по извънгалактическа астрономия от Университета в Манчестър, който не участва в изследването, казва пред The ​​Telegraph, че е необходима още работа, преди да пренапишем как се е родила нашата галактика.

„Това е интересно проучване и определено помага да се отговори на някои въпроси за това как може да са се формирали структурите, които виждаме в Млечния път“, каза той.

„Тази нова галактика обаче не е непременно идентична с Млечния път и следователно може да има множество начини за образуване на тези структури в диска.

Изследването разкрива също, че може би са необходими нови физически механизми, за да се образуват такива структури по начини, които все още не разбираме, което е доста вълнуващо.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори