Мойсей можеше да предотврати наводнението във Венеция

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Венецианците са бесни на правителството: от 17 години държавата строи защитна бариера срещу наводнения, но съоръжението е ахилесовата пета на Италия, дори по-лошо.

Мойсей – името пасва перфектно на гигантския проект, който трябва да предпазва Венеция от наводнения и покачващото се равнище на световния океан. Подобно на пророка от библейската история някой ден бариерата трябва да раздели морето на две.

Експерименталният електромеханичен модул наречен Мойсей, функционира като отварящ се покрив. Общо 78 гигантски бариери трябва да затварят входовете на лагуната. Всяка тежи 250 тона и е дебела 5 метра, 20 метра широка и 30 метра висока.

При нормални нива на водата стоманените бариери са пълни с вода и лежат на дъното на морето. Ако приливът достигне критично ниво от 1,10 метра над нормалното ниво, бариерите биват напомпвани с въздух, който измества водата и бариерите се вдигат. Така е поне на теория.

Но технически повреди, корупция и нервирани отговорни по проекта, които непрекъснато си сменят постовете пречат на проекта да заработи.

Градът изпита на гърба си проблемите в нощта срещу сряда тази седмица. Нивото на водата се качи до 1,87 метра над нормалното равнище. Лодките се откъснаха от кейовете, най-малко един човек загина. Италия обяви извънредно положение.

Безценни предмети на изкуството и прочути колекции засега остават предпазени, но солената вода погълна основите на историческите сгради. Културният министър Дарио Франческини заговори за „аварийна ситуация.“

Кметът на Венеция Луиджи Брунаро е сигурен, че Мойсей можеше да предотврати това. Той настоява колкото е възможно по-бързо мега проектът да бъде завършен.

Венецианците се борят от столетия с потъването на града си. Строят прегради, палисади, стени от бетон. Още от 14 век всичко, което пречи на контрола над наводненията е строго наказуемо, включително публичното замърсяване.

През вековете венецианците са свикнали с това да обикалят площада Сан Марко с гумени ботуши. Но напоследък наводненията чувствително зачестиха.

Градът решава да строи системата от бариери Мойсей още през 80-те години. Това е най-големият инфраструктурен проект на Италия след Втората световна война. През 2003 г. Силвио Берлускони, тогава премиер министър, прави „първа копка.“ Проектът трябваше са е готов 8 години по-късно. Само че завършването се отлага непрекъснато – първо за 2014, после на 2017, а в момента се говори за 2021.

Първо ръждясаха части от конструкцията, още преди портите да могат да се използват. После се оказа, че строителни предприемачи и политици са припечелвали солидно от проекта – 500 милиона евро са били отклонени. През 2014 г. се стигна до дузини арести, които стигнаха до най-високи правителствени кръгове. Обвинението беше за пране на пари, злоупотреби и рекет. Тогавашният министър на транспорта Алтеро Матеоли беше осъден на 4 години затвор ефективно. Пикантно: в строителството на Мойсей участва и финансов холдинг, собственост на фамилията Берлускони.

Поради забавянето на проекта италианските медии наричат Мойсей „голямото незавършено.“ Първоначално стойността на проекта се изчисляваше на 1,6 милиарда евро, но междувременно съоръжението погълна повече от три пъти тази сума. В крайна сметка сумата ще достигне минимум 6 милиарда евро.

Ако някога защитният вал от бариери стане готов, трябва да предпазва Венеция от приливни вълни с височина до 3 метра. Когато се стигне до наводнения портите не се вдигат едновременно, а една по една. Докато стената се издигне трябва да минават 30 минути. За да могат корабите да напускат пристанището при вдигната стена е предвиден и 370 метра дълъг шлюз.

Но далеч не всички вярват в крайния успех на проекта. Някои части на Венеция могат да се наводняват и при по-ниски нива на водата, при които бариерите не се вдигат.

„Всеки, който познава лагуната, знае, че тя не може да се затвори със стоманобетон“, казва венецианец пред агенция dpa.

Жителите критикуват държавата, че вместо да се погрижи за високите приливни вълни, е продала града на туризма и круизните предприемачи. Цените на недвижимите имоти през последните години буквално експлодираха, а много венецианци вече не могат да си позволят наемите.

Учените междувременно са обезпокоени, че бариерите на Мойсей ще доведат до други проблеми в лагуната. При високи приливни вълни тя ще остава затворена в продължение на дни от останалата част на Адриатическо море – време достатъчно да намалее чувствително кислородът във водата, което може да доведе до колапс на екосистемата. Венецианската лагуна може да се превърне в клоака, алармират те.

Затова някои изследователи предлагат целият град да бъде издигнат например с течен цимент. Идеята е още от 70-те години. Тогава малък остров в лагуната е повдигнат по този метод с 10 сантиметра.

Министър председателят на Италия Джузепе Конте обаче твърди, че Мойсей е готов на „92 до 93“ процента и ще влезе в употреба през 2021. Но и други преди него обещаваха подобни неща – през 2013 се твърдеше, че съоръжението е готово на 75%.

Източник SPIEGEL ONLINE.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Климат

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори