Исландия официално обяви глетчер за „мъртъв“

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

(Photo by Jeremie RICHARD / AFP)
Ивайло Красимиров

За първи път в Исландия глетчер беше обявен за мъртъв. 700 годишният Окьокул (Okjökull) вече формално не се води такъв, тъй като дебелината му е намаляла с 15 метра и не може да се разраства напред.

На церемонията за сбогуване в неделя (18.08.19 г.) взеха участие около сто души, сред които премиерът на страната Катрин Якобсдотир, както и бившата комисарка към ООН по правата на човека Мери Робинсън. Присъстваха и многобройни исландски учени и изследователи от университета Райс в САЩ, чиято е инициативата за поставяне на паметна плоча.

Заглавието на паметната плоча гласи „Писмо до бъдещето“. След това се казва: „Очаква се в следващите 200 години всички важни глетчери да поемат по същия път. Тази паметна плоча служи за това да подчертае, че знаем какво се случва и какво трябва да се направи.“

На плочата още е отбелязана премерената през май т.г. CO2 концентрация от 415 на милион (ppm). Това е най-високата стойност на съдържание на въглероден двуокис в атмосферата досега.

STR/EPA-EFE/REX

Да видиш как изчезва цял глетчер е „доста визуално“ и осезаемо преживяване, което човек може да разбере, казва Юлиен Вайс, професор по аеродинамика в Техническия Университет Берлин пред AFP. Иначе климатичните промени не се забелязват в ежедневието – те от перспективата на отделния индивид протичат съвсем бавно, но от гледна точка историята на Земята много бързо, допълва Вайс.

9000 милиарда това лед са загубени

През 1890 г. Окьокул се простира на площ от 16 квадратни километра, а ледената му завивка е с дебелина 50 метра. През 2014 учените „отнеха“ класификацията му като глетчер.

Топящите се глетчери по света губят, според новите оценки, годишно по 335 милиарда тона лед. До това заключение стигат учени от Цюрих, оценявали сателитни изображения и извършвали наблюдения намясто.

Водещият изследването учен Михаел Цемп от Университет Цюрих каза през април, че по този начин светът губи годишно около три пъти оставащия обем глетчери в европейските Алпи.

Глетчерите са изгубили от 1961 до 2016 г. повече от 9000 милиарда тона лед.

В началото на месеца Световният съвет по климата заключи в специален доклад, че общото повишение на средните температури в ниските части в сравнение с прединдустриалния период е 1,53 градуса по Целзий.

Източник Spiegel Online.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Климат

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори