Мост е съединявал Индия и Азия преди 55 млн. години

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

J.Grismer et al. / BMC Evolutionary Biology
Антония Михайлова

Международна група учени потвърдиха хипотезата, че субконтинентът Индия е бил съединен с Азия чрез провлак преди 50–55 млн. години, още преди сблъсъка с нея, който по оценките на учените се е случил преди 25–30 млн. години.

Авторите на работата са провели филогенетичен анализ на някои видове гущери, подсемейство Draconinae, обитаващи Индия, Югоизточна Азия и Океания, и стигнали до извода, че гущерите са се преселвали в Индия от Азия минимум два пъти. Резултатите от изследването са публикувани в изданието BMC Evolutionary Biology.

Авторите определили последователността на митохондриалната и ядрената ДНК на 44 гущера от различни видове и 17 подсемейства. Те също така установили последователността на ултраконсервативните елементи на ДНК при гущерите от 12 рода Draconinae.

Ултраконсервативните елементи са участъци от ДНК с еднаква последователност, които се срещат поне при два различни вида. С помощта на филогенетичен анализ учените установили времето на разделение на подсемействата.

В резултат изследователите стигнали до извода, че първата колонизация на Индия от представители на Draconinae е настъпила преди 50–55 млн. години. Родът Salea, ендемичен за Южна Индия, и родът Calotes, който обитава полуостров Индокитай, произхождат от един общ азиатски прародител.

Предците на рода Salea са преминали в Индия по провлак, съединяващ субконтинента с Евразия. Втората поява на гущерите Draconinae в Индия е била преди около 48 милиона години. Ендемичните за Индия и Шри Ланка родове Sitana и Otocryptis са се отделили от общия прародител, обитаващ Югоизточна Азия, в периода на еоцена.

Според авторите на изследването предците на Sitana и Otocryptis са се преселили в Индия по мост, съединяващ я със Суматра и Малайския полуостров. В полза на съществуването на провлак между Индия, Суматра и Малака свидетелства и това, че няколко рода гущери от подсемейство Draconinae, родствени на Sitana и Otocryptis, обитават днес само горите на островите Борнео и Суматра.

Приблизително преди 140 милиона години Индустанската плоча заедно със съвременните Австралия, Африка, Антарктида и Южна Америка е влизала в суперконтинента Гондвана.

Преди около 100 милиона години плочата се е отделила от Гондвана и е започнала да мигрира на север, в посока към съвременна Азия. По различни оценки Индустанската плоча е сблъскала с Азия или преди 50–55 години (в такъв случай тя се е движила много по-бързо от другите плочи), или преди 25 милиона години.

Според изследване, публикувано в сп. PNAS, е имало два сблъсъка – първоначално от плочата се е отделил континентален фрагмент от Северна Гондвана и се е сблъскал с Азия преди около 50 милиона години, а „основният“ сблъсък между Индия и Азия се е случил преди около 25 милиона години.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
История

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори