Може ли бъдещето да се предскаже по датата на раждане?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

От месеца на вашето раждане може да зависи продължителността на вашия живот, психическото здраве и дори зрението ви.

Дейвид Робсън, ВВС

Родил съм се в първата седмица на октомври и съдейки по своя хороскоп, съм човек справедлив и уравновесен, мъжествен, но нерешителен. В хороскопа може да се намери дори описание на моята външност.

Както твърди един от астролозите на XIX век – Рафаел, аз имам „доста изящна външност и кръгло лице, много привлекателно, независимо от известна грубост на чертите, румено на младини, но със склонност към обриви, които могат да го обезобразят на старини“.

Щях да се обидя, но си спомних, че такава външност, ако се вярва на Рафаел, трябва да имат и известният актьор и певец Зак Ефрон, и известната поп певица Гуен Стефани.

Разбира се, в научните кръгове подобни предсказания дълго време се смятаха за измислица. Макар че през 70-те години според резултатите на едно психологическо изследване било установено, че определени знаци на Зодиака могат да се съотнасят с определени черти на характера, по-късно учените стигнали до извода, че почти вероятно полученият резултат е бил свързан със самовнушение.

Ако на човек от детството му се казва, че ще израсне справедлив, упорит или страстен, той започва да се движи по зададената траектория. Учените заключили, че хората, които не знаят своя хороскоп, не съответстват на приведените в него описания.

Възможно е астролозите да грешат в конкретни предсказания, но и в хороскопа има известна истина. В последните няколко години учените започнаха да признават, че по месеца на раждане наистина може да се определи съдбата на човека.

Най-очевидният показател е успеваемостта в училище – децата, родени в края на учебната година, се учат малко по-зле от тези, които са родени в нейното начало, макар че с времето тази тенденция се изглажда. Но съществуват и други, по-интересни зависимости, които не е лесно да се обяснят.

Например в края на 90-те години Леонид Гаврилов от Чикагския университет открил, че хората, родени през есента, обикновено живеят дълго.

Впоследствие той потвърдил откритието си с резултати от многобройни изследвания сред дълголетници – в последната му работа се твърди, че „есенните“ деца имат с 40% повече шансове да доживеят до сто години в сравнение с тези, които са родени през март.

Откритията на Гаврилов отначало предизвикали само съпротива и неразбиране. „Хората, незапознати с резултатите от последните научни изследвания в тази област, както преди са настроени скептично – те асоциират моята работа с астрологията – разказва ученият. – Но когато ние предаваме получените данни в научните списания за специалисти, експертите вече ги приемат много добре.“

Среерам Рамагопалан от Оксфордския университет е съгласен, че тази тема започва да привлича внимание. Той отбелязва, че броят на респондентите от редица предишни изследвания е бил съвсем малък и затова е трудно да се твърди, че техните резултати не са просто съвпадение. „Мащабни комплексни изследвания се провеждат от съвсем скоро, едва от последните 4-5 години“, казва той.

Някои от последните изводи са направени по резултатите от изследване, в което са участвали десетки хиляди души. Например в работите на самия Рамагопалан се отчитали данните от медицинските картони на почти 60 000 англичани, от които следва, че родените през зимата и пролетта принципно по-често страдат от шизофрения, депресии и биполярно афективно разстройство.

Сред други показатели, които зависят от времето на раждане, може да се отбележи зрението (тези, които са родени през зимата, по-рядко развиват силно късогледство) и склонност към алергични реакции (най-малко подложени на риск от алергии са родените през лятото).

Трябва да признаем, че механизмите, определящи тези тенденции, са слабо разбрани. Измененията в режима на хранене и цикличните появи на инфекциозни заболявания през годината може наистина да повлияят на развитието на детето, на неговото здраве през следващите десетилетия и дори върху способностите му за бейзбол (странно, но ако сте професионален бейзболист, то по-скоро сте родени през есента, отколкото през пролетта – възможно е успехите в спорта да се обясняват с това, че здравословното състояние на „есенните“ на младини е било по-добро в сравнение с тези, родени през пролетта?).

Освен това в различните периоди от годината действат различни алергени. Не е изключено един от факторите просто да е дължината на деня. Според данните от изследване, тъмното време от денонощието допринася за развитието на очната ябълка.

Така, за сметка на дългите летни дни, е възможен прекомерен ръст на очните ябълки, съпровождан със загуба на фокус, докато „зимните“ деца, израствайки, не толкова често са принудени да носят очила.

Своята роля играе и витамин D, който се изработва по време на пребиваване на слънце. Отдавна е известно, че дефицитът на този витамин води до отслабване на костната тъкан и може да стане причина за рахит, а наскоро е установено, че той има огромно значение за развитието на имунната система (която също може да влияе на склонността към алергични заболявания) и нервната система.

„В хода на изследвания, проведени сред животни, беше установено, че при ограничено постъпване на витамин D в организма на майката в периода на бременността при детето се развиват сериозни неврологични разстройства“, отбелязва Рамагопалан.

Във връзка с това е разумно да предположим, че сниженото ниво на витамин D може да доведе до изменения във формиращия се мозък – това позволява да се обясни по-високият процент психически заболявания сред хората, родени през зимата.

Това все още е хипотеза, макар че тя неочаквано е открила известно потвърждение в Дания. Скоро след раждането на всяко бебе в тази страна се взема кръвна проба от петата. Образец от кръвта в сух вид се съхранява като показател на здравословното състояние на човека в момента на появата му на бял свят.

Анализирайки пробите на хора, родени в началото на 80-те и 90-те години, учените са открили, че тези, при които при раждането е било фиксирано ниско ниво на витамин D, с голяма вероятност впоследствие развивали шизофрения.

Вероятно си струва бъдещите родители да планират зачатието в съответствие с тези дати, но не бива да забравяме за това, че ефективността на такова планиране обикновено не е голяма.

И все пак, както смята Рамагопалан, в края на краищата е възможно да бъдат намерени прости начини да се изгладят сезонните разлики – например с попълването на запасите от витамин D при децата, родени през зимата.

Резултатите от тези изследвания поне ни помагат по-добре да разберем колко разнообразни са факторите, влияещи на нашата съдба. Очевидно основните от тях са гените и възпитанието, но ако такива случайни неща като месеца на раждане са способни да определят състоянието на нашето психическо здраве и продължителността на живота, то какви са останалите фактори, които могат да определят нашето бъдеще?

Възможно е съдбата да не може да се разбере по звездите, но сега ние едва започваме да разбираме какво множество невидими сили направляват живота ни от момента на нашето зачатие.

BBC Future

Категории на статиите:
Загадки

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори