Може ли да се стане баща на всяка възраст?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

YouTube screenshot
Антония Михайлова

Най-старият в света баща е мъж на 96 години, който сега не може да се нарадва на своя син. Момченцето е родено в Индия. Но ако някой иска да счупи неговия рекорд, ще му позволи ли биологията да го стори?

Независимо че спермата продължава да се изработва в мъжкия организъм до последния му земен ден, то е заблуда, че понятието „биологичен часовник” цъка само за жените. Влиянието на възрастта върху фертилността на мъжете е изучено доста по-рано, отколкото същия процес при жените, но изследванията сочат, че обемът и качеството на спермата обикновено се влошават според стареенето на мъжа.

През 2004 г. е проведено изследване, което сочи, че сред двойките, които ползват услугите на изкуственото оплождане, всяка година отгоре при мъжете съответства на 11-процентово увеличаване на вероятността, че жената няма да може да забременее.

Все повече изследвания също показват, че както жените, и мъжете може да станат бащи на деца с генетични отклонения според тяхното стареене. Случайните мутации в мъжката сперма се натрупват с времето и се предават на детето, като може да доведат до развитието на аутизъм, шизофрения и други заболявания у него.

Всеки човек е индивидуален и с влошаването на качеството на спермата също може да се води борба. Рамджит Рагхав – новоизпеченият 96-годишен баща, се храни с плодове и бадеми и твърди, че прави секс по три пъти на нощ. Тези два факта оказват положително влияние върху качеството на спермата.

Скорошни изследвания сочат, че диетата с високо съдържание на витамин С, антиоксиданти, витамин Е, цинк и фолиева киселина (тя се съдържа в бадемите) може да предотврати натрупващите се увреждания в ДНК на спермата. Освен това резултатите от австралийско изследване, представени през 2009 г. на конференцията на Европейската общност по човешка репродукция и ембриология (ESHRE) в Амстердам, говорят, че всекидневната еякулация помага за доброто качество на спермата при повечето мъже.

Източник: Live Science

Категории на статиите:
Аз, човекът

Коментари

  • Real Propecia Results Hair Loss [url=http://genericcial.com ]online pharmacy[/url] Ease Of Use

    JeffSeenda 28 ноември 2017 03:43 Отговор
  • С този човечец явно имаме сходни констелации. 🙂

    Chiron 10 ноември 2012 10:10 Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори