Мумифицирана аристократка държала сърцето на съпруга си в амулет

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Rozenn Colleter/Inrap
Димитър Димитров

Рядко можем да открием мумия с тоалет. Но това изключително запазено тяло е прекарало повече от 350 години в оловен ковчег. Дамата е била напълно облечена, преди учените да я съблекат за аутопсия (вижте видеото).

Мумията е открита в манастир в Рен (Франция) преди няколко години от археолози от Френския национален институт по археология .Жената била с аристократично потекло и се казвала Люис де Кенго (Louise de Quengo). Те успели да я идентифицират благодарение на надписа на сърце от олово (снимката), намерено до тялото ѝ. В сърцето от олово било истинското сърце на мъжа ѝ, както и исторически записи от погребението ѝ.

За изненада на учените, тялото ѝ още съдържало меки тъкани и органи, въпреки че повечето мумии от това време се състояли само от кости и зъби. Чрез виртуална аутопсия Фабрис Дедю (Fabrice Dedouit) от университета в Тулуза и екипът му успели да видят камъни в бъбреците на жената и е вероятно тя да е страдала много от тях преди смъртта си. ДНК проби от дробовете й били изследвани за следи от патогени, типични за онова време, като туберкулоза и стрептококи.

Дрехите на жената са възстановени, за да се придобие още по-ясна представа за живота и статуса й през 17 век. Поради факта, че е била богата вдовица, вероятно й е било позволено да живее в манастира след смъртта на съпруга си.

Предишно използване на подобни техники е позволило на учени да реконструират лицето на мумифициран мъж от Египет, пише NewScientist.

Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори