Музиката на най-древните звезди в Млечния път (АУДИО)

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Sid Leach
Антония Михайлова


Астрономи от университета на Бирмингам са представили аудиозаписи на звученето на най-древните звезди на Млечния път. Изследването на учените е публикувано в изданието Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, съобщава Gizmodo.

Андреа Мильо (Andrea Miglio) и нейните колеги са използвали данните, събрани от космическия телескоп „Кеплер“. Те са измерили акустичните колебания на няколко древни звезди в купа М4 и на тяхна основа са пресъздали звуците, които издават светилата.

За човешкото ухо звуковете представляват какофонични, но те не са лишени от музикалност и както отбелязват журналистите, лесно могат да се впишат в композиции в стил еймбиънт хаус.

Освен естетична, музиката има и научна ценност. Измервайки тоновете на всяка звезда, изследователите са извели формула, която позволява по-точно да се определят масата и възрастта на космическите обекти.

Получената информация ще позволи по-добре да се разберат първите епохи от живота на Вселената.

„Подобно на това, как археолозите разбират за миналото, копаейки земята, ние се занимаваме с галактична археология, изследвайки скритите в звездите звуци“, казва Бил Чаплин (Bill Chaplin), съавтор на статията.

През февруари океанолозите записаха шума от ежедневната миграция на милиони риби, калмари, скариди и медузи към повърхността за търсене на плячка. Биомасата не звучи силно – само три до шест децибела над фоновия шум на океана, така че човек не може да чуе тези звуци просто така. Самите звуци може да се чуят на сайта на Американския геофизичен съюз.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Космос

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори