Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Учените откриха как да снимат черна дупка

8 юни 2016 г. в 00:01
Последно: 19 юни 2024 г. в 10:27


Физици от Масачузетския технологичен институт са измислили как да получат снимка на черна дупка, съобщава The Boston Globe.

Учените се готвят да събират данни от радиотелескопи, разположени по цялата планета, и да ги съединят в едно изображение. Изследователите отбелязват, че е невъзможно да се наблюдава черна дупка с обикновени телескопи.

„Най-близката до нас черна дупка е толкова малка, че разглеждането ѝ е толкова сложно, както един грейпфрут на Луната. За изучаване на такива обекти ще бъде необходим телескоп с размерите на Земята“, разказва аспирантката Кати Бауман, разработила новия метод.

Бауман предлага да се използват радиосигнали и вести от наблюденията от различни точки на Земята. „Радиосигналите, преминаващи през стени, ще преминат и през облак галактичен прах. Именно поради последните ние не можем да надникнем в центъра на нашата галактика“, отбелязва тя.

Новият алгоритъм за визуализация на черни дупки, освен останалото, ще позволи да се получи допълнително доказателство на общата теория на относителността на Айнщайн – ако размерът на черната дупка се окаже именно такъв, какъвто го определя теорията.

Засега съгласие за участие в проекта са дали шест обсерватории. Наблюденията ще започнат през пролетта на 2017 година, когато условията за работа на телескопите ще бъдат най-добри. През същата година учените планират да получат първото изображение.

Категории на статията:
Космос