Мъск не се предава: Има достатъчно СО2 на Марс и можем да го освободим с ядрен синтез

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Илън Мъск отдавна е обявил целта да направим Марс по-обитаем и гостоприемен за хората. Мечтите му за пилотирани полети на SpaceX, които превозват заселници до Червената планета не са тайна, но за да станат реалност, ще трябва да бъде променена околната среда на Марс.

Наскоро учени обаче, дадоха някои отчайващи новини за всеки, който мечтае Марс да стане подобен на Земята. Ново изследване (за което Мегавселена съобщи) разкри, че на планетата няма достатъчно въглероден диоксид, който да създаде атмосфера.

Мъск обаче не е от тези, които лесно се отказват от идеите си и лесно приемат „не“ за отговор. След публикуването на изследването, той веднага отговори, че има достатъчно въглероден диоксид, заключен в Марсианската почва, и че резултатите на изследователите просто са грешни.

Проучването, публикувано миналата седмица в списание Nature Astronomy, обяснява подробно как въглеродният диоксид на Марс е уловен както в почвата, така и в скалите на повърхността на планетата и в ледовете на полюсите. Мъск пледира, че има достатъчно CO2, за да се създаде атмосфера, но учените изразяват мнение, че действителното количество на съдържащият се на Марс СО2 въобще не е достатъчно за да се оформи дори и тънка атмосфера, която би променила планетата. Наред с това те изцяло отхвърлят идеята на Мъск да се бомбардират полюсите на Марс за да се освободи СО2.

Резултатите от проучването се разпространиха бързо в интернет и в крайна сметка предизвикаха бърза реакция на Илън Мъск. Излишно е да се казва, че той не е съгласен с тези резултати.

„Има огромно количество CO2 на Марс, абсорбирано в почвата, който може да бъде освободен при нагряване. С достатъчно енергия чрез изкуствен или естествен (слънцето) синтез, можете да промените почти всяко голямо, скалисто тяло“ , беше отговорът на Мъск.

Веднага прави впечатление, че отговорът му всъщност не се отнася до конкретните статистически данни, които учените посочват, а именно процентите на CO2, които са фактически установени от инструменти на Марс. Този отговор защитава мечтите за тераформиране на планетата, но аргументът на Мъск изглежда просто като заявление на разсърдено дете: „не сте прави, определено има достатъчно СО2 на Марс“.

Изследването на учените се подкрепя от твърдо установени данни и изчисления, докато изявлението на Мъск изглежда се подкрепя само от усещането му и неговото желание, че Марс може да бъде тераформиран.

Мисии с екипажи до Марс няма да има още няколко десетилетия и със сигурност за това време ще научим много повече за Червената планета. Сега можем само да се запитаме – кой е прав, екипът от висококвалифицирани учени или милиардерът предприемач?

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори