На дъното на езерото Лох Нес има дълбока пукнатина (ВИДЕО)

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Откритие, направено от капитан на туристическа яхта, вероятно ще вдъхнови ловците на загадъчното Лохнеско чудовище за нови търсения.

43-годишният Кейт Стюарт е открил дълбока пукнатина на дъното на езерото Лох Нес, докато плувал по него. Тази пукнатина увеличавала дълбочината на водоема до 270 м. По-рано се смяташе, че максималната дълбочина на Лох Нес е 230 метра. Стюарт е направил измерването със  били направени със съвременно оборудване.

Лох Нес се смята за второто по дълбочина езеро във Великобритания. Най-дълбокото се явява Лох Морар, в което според легендите също има подобно на Неси чудовище – Мораг. Дълбочината на Лох Морар е 309 м.

Падината на дъното на Лох Нес е открита на 14 км от Инвърнес. Все още не е известно каква е нейната дължина, съобщава Daily Record. По думите на капитана образуванието може да се е появило след земетресение. Известно е, че по дъното на езерото минава тектонски разлом, получил названието Great Glen.

Категории на статиите:
Открития

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори