На гости на кратера Гейл и „Кюриосити” в 4 млрд. пиксела

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA/JPL-Caltech/MSSS
Антония Михайлова

Преди Марс да изчезне от полезрението ни през април и връзката с „Кюриосити” да се загуби, нека да отидем на гости на кратера Гейл, където се намира най-модерният, най-съвременният и най-скъпият марсоход в историята на космонавтиката, на който възлагаме толкова надежди.

Фотографът Андрю Бодров от Естония, известен с марсианските си панорами, ни е подготвил невероятна панорама на сегашния дом на „Кюриосити”. Тя е съставена от 295 изображения с обща „маса” 4 милиарда пиксела.

След редица технически проблеми „Кюриосити” възобнови изследванията на Червената планета в началото на тази седмица. До принудителния си престой марсоходът успя да пробие повърхността на Марс и да получи убедителни доказателства, че някога на планетата може би е съществувал живот.

Независимо че сега апаратът отново е в работно състояние и добро настроение, в началото на април ще му се наложи да направи още една пауза, тъй като Марс и Земята ще се окажат от двете страни на Слънцето, поради което връзката с „Кюриосити” ще стане невъзможна.

Размерът на изображението е 90×45 хил пиксела. То е събрано от снимки, направени от двете мачтови камери на марсохода (MastCams). На панорамата се вижда и планината Шарп, която е крайната цел на „Кюриосити”. Препоръчва се разглеждането на цял екран.


Mars Gigapixel Panorama – Curiosity rover: Martian solar days 136-149 in Out of this World

Категории на статиите:
Космос

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори