На Луната може да има вещество от други звездни системи

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA
Антония Михайлова

Комети от други звездни системи може да са попаднали на Луната и има шанс да се намерят техни останки в полярните области на земния спътник.

Това смята Владислав Шевченко, доктор на физико-математическите науки и завеждащ отдела за изследване на Луната и планетите в Държавния астрономически институт „Щернберг“

„Повечето комети, които се намират в тази периферия, не са със слънчев произход, а са дошли към нас от други звездни системи… Такива комети може да попадат и на Луната. Тоест не е изключено, че в студените капани на полярните области ще открием вещество от други звездни системи, до които, ако искаме да летим, има няколко светлинни години, и засега това е в далечна перспектива.

Но да намерим вещество от други звездни системи на обект, който се намира на около три дни космически полет, би било велико откритие на съвременната наука“, заявил Шевченко по време на онлайн конференция, организирана от МИА „Русия днес“.

Той отбелязал, че всички полети в близките няколко години, посочени в проекта на Федералната космическа програма до 2025 година, ще бъдат съсредоточени към южната полярна област на Луната, тъй като именно там са били открити нискотемпературни залежи от летливи вещества, които може да са попаднали на земния спътник от космически тела от други звездни системи.

Шевченко пояснил, че в други условия на Луната протичат силни скокове на температурите. Денем в екваториалните области повърхността се нагрява до плюс 130-150 градуса, а в такива условия летливите вещества не се задържат на повърхностния слой.

Според проекта за Федерална космическа програма до 2025 година Русия ще проведе няколко непилотирани лунни мисии, включително по проекта „Луна-Грунт“, който предвижда доставка на образци от горния слой на лунната повърхност. Русия е решила да се откаже от пилотирани програми в посочения срок заради сложната ситуация в руската икономика.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Орбита

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори