На Земята съществуват 1 трлн. вида живи същества

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Учени са провели най-мащабното в историята на планетата пренаписване на живите същества, при което са преброили около един трилион вида, населяващи повърхността, океаните, недрата и въздуха на Земята. Това става ясно от статия, публикувана в сп. PNAS.

„Доскоро просто нямахме инструменти, за да оценим достатъчно точно броя на видовете микроби в околната среда. Появата на нови технологии за секвениране на ДНК ни позволи да получим достъп до гигантски масив информация, необходим за решаването на тази задача“, казва Джей Ленън (Jay Lennon) от университета на щата Индиана в Блумингтън (САЩ).

Ленън и колегите му подчертават, че тази цифра – един трилион – е едва достатъчно достоверна оценка на общия брой видове, а не на точното им количество. Днес според учените са изследвани и описани само 0,001% вида от този трилион. Това говори, че ние почти нищо не знаем за тайните на живота, особено в най-низшите му прояви на Земята.

Както обясняват учените, всички предишни оценки на числеността на видовете на Земята са се основавали на данни, натрупани при изучаването на многоклетъчните същества, и сравнително неголям брой бактерии – около 100-200 щама от най-разпространените микроби. Като се отчита огромното видово разнообразие на микросвета, подобни „преписи“ били изключително неточни.

Екипът на Ленън се опитал да поправи тази неточност, като използвал свои собствени данни, събрани при изучаването на почвени микроби и гъби, както и други жители на микроскопичния свят, както и информация, събрана от големи научни колаборации, изучаващи разнообразието на микрофлората на стомашно-чревния тракт, океаните на Земята и сладководните водоеми.

Общо Ленън и колегите му са събрали информация за различията в ДНК сред повече от 20 000 бактерии, археи и гъби, което им позволило, заедно с данните за разнообразието сред 14 000 животни, растения и птици, много по-точно да определят броя на видовете на Земята.

Както се оказало, общият брой на видовете на нашата планета малко отстъпва на количеството дървета на нейната повърхност – на всеки три дървета се пада един вид бактерии или многоклетъчни същества (един трилион вида срещу три трилиона дървета).

По-нататъшното изучаване на събраните данни само помогнало на екипа на Ленън да установи редица закони за мащаба, които свързват числеността на организмите с разнообразието на видове.

„Досега не знаехме дали видовото разнообразие е свързано с такова просто нещо като общата численост на организмите. Както се оказа, връзката между тях е доста пряка, проста и при това много силна, благодарение на което предсказахме, че на Земята трябва да обитават минимум трилион вида живи същества“, заключава Кенет Лоси (Kenneth Locey), колега на Ленън.

РИА Новости

Категории на статиите:
Природа

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори