Неизвестни същества в Марианската падина

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Дълбоководната мисия на Националното управление за океански и атмосферни изследвания (NOAA) на САЩ е открила неизвестен по-рано вид медузи с два типа пипала, както и редица други причудливи животни.

Кълбовидно същество е попаднало в обектива на учените в местността Енигма на дълбочина 3700 метра. Учените смятат, че то принадлежи към един от видовете медузи, които цял живот плават по течението.

Не е изключено, че представителите на този вид се явяват хищници – в обектива на безпилотния апарат медузата е попаднала в „поза ловец в засада“ – неподвижна, разперила пипала камшичета, сякаш очаква, че в тях ще попадне плячка. Освен това пипалата на медузите се използват за размножаване, смятат биолозите.

Експедицията на NOAA събира информация за слабо изучени дълбоководни райони във и около Марианската падина, а новите същества са открити от учените недалече от самата падина в първата седмица от изследванията, съобщава The Daily Mail.

Първото гмуркане се е състояло на 56 км южно от Гуам и експедицията веднага срещнала шестхрилни акули. В тази местност безпилотният апарат е изследвал територия с площ 650 метра и е разкрил пред биолозите кипящ от живот коралов риф, обитаван от омари, риби и различни ракообразни.

В падината Сирена безпилотният апарат е изучил дъното на дълбочина 4983 м и е открил, че то е покрито със застинала лава, а в пукнатините се струпало органично вещество. Изследователите са събрали образци от дъното и са направили снимки на местните обитатели.

В близките месеци специалистите ще изучат най-дълбоките точки от падината, нови хидротермални източници, дълбоководни коралови рифове, подводни гори, зони на субдукция и други неизследвани райони на Марианската падина.

Учените от NOAA се надяват, че информацията, която ще съберат до юли, ще открехне тайните на обитателите на Марианския архипелаг.

Категории на статиите:
Природа

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори