Надпис от Баакулското царство на маите е разшифрован 60 години

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

zimob.ru
Антония Михайлова

Мексикански учени повече от 60 години се опитвали да преведат надпис на гробницата на цар Пакал – владетел на Баакулското царство на маите. Най-сетне историците успели да разшифроват зле запазения текст. Надписът се превежда като „Дом на деветте остри копия“.

Древната гробница на маите е открита в хода на разкопки, провеждани през 1949–1952 г. Централно място в гробницата е заемал саркофаг, едно от най-красивите произведения на изкуството на маите. Той бил украсен с резба и корнизи. Надписът върху него обаче дълго не можел да се разшифрова поради лошото му състояние. В превеждането на загадъчния текст помогнал изследователят Гилермо Бернал от Националния автономен университет на Мексико.

Ученият отбелязва, че названието „Дом на деветте остри копия“ означава, че деветте фигури, вплетени на стените на гробницата, са воини. Преди учените не знаели какви са тези хора. Смятало се, че те са били владетели, предшестващи Пакал.

Пакал Велики бил един от най-известните царе на цивилизацията на маите. Той седнал на престола през 615 г. на възраст 12 години. По време на управлението си Пакал строил дворци и храмове. Погребалния си храм започнал да строи през 675 г.

Древният град Паленке в Мексико е популярна туристическа дестинация и ежегодно привлича хиляди пътешественици от цял свят. Историците постоянно откриват тук множество артефакти, които пазят древни тайни.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Загадки

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори