Наистина ли Мария Антоанета изрича скандалните думи: „Като нямат хляб, нека ядат пасти“?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Бързият отговор на този въпрос е просто „не“. Мария Антоанета, последната дореволюционна кралица на Франция, не казва „Нека ядат пасти“, когато се сблъсква с новината, че парижките граждани са толкова отчаяно бедни, че не могат да си позволят хляб. По-добрият въпрос може би е: Защо мислим, че тя го е казала?

Като предистория, цитатът е леко преувеличен в превода си от френски. Първоначално се твърди, че Мария Антоанета е казала: „Qu’ils mangent de la brioche“ или „Оставете ги да ядат бриош“. Макар че този подсладен хляб е по-скъп от обикновената багета, това не е точно торта с глазура и много пластове, която може би сте си представяли, че кралицата е имала предвид. Въпреки това, този хиперболичен превод не променя смисъла, поне от пропагандна гледна точка и все още предполага, че френската кралица е била арогантна и не е била в контакт с работническата класа. С безчувствени аристократи като нея начело, нещата никога няма да се подобрят за обикновения френски гражданин. Vive la révolution!

Но цитатът с „brioche“ също е проблематичен, защото няма надеждни доказателства, че кралицата някога го е казвала.

„Мария Антоанета никога не е изричала тези думи или каквото и да било друго в този смисъл“, казва Дениз Майор-Барън, професор в Университета в Клермонт в Калифорния, чието изследване анализира съвременните схващания за характера на Мария Антоанета.

„Що се отнася до Луи, той присъства във всички филми, в които е представена Мария Антоанета, но е изобразен като кротък, дори жалък съпруг. Наистина, още едно друго грубо погрешно представяне.“

Революцията през 1789 г., завършва много зле за Мария Антоанета и нейния съпруг Луи XVI. След това през следващия век страната преминава между периоди на монархия и република, като всяка страна се бори с пропагандна война в допълнение към въоръжени схватки. По време на една от тези по-късни революции, много след екзекуцията на Мария Антоанета, за първи път се появява грешното цитиране.

„Не е станало погрешното приписване на тези думи на Мария Антоанета през 18 век, а по време на Третата френска република, започнала през 1870 г., когато се провежда програма за възстановяване на историческото минало“, казва Майор-Барон пред Live Science.

През 1870-те републиканците, които успешно детронират Наполеон III, след като той окончателно губи войната срещу Прусия, надграждат дълго време кампания за подкопаване на наследството и репутацията на Мария Антоанета.

„Организаторите на Френската революция унищожават френската монархия, като непрекъснато атакуват и в крайна сметка унищожават най-важните й символи: краля и кралицата на Франция“, казва Майор-Барон. „Поради тази причина клишетата от типа“ Нека ядат пасти“ продължават да се повтарят.“

Това вековно усилие да опетни Мария Антоанета не е само за да се подсили републиканската кауза. То е оцветено и със сексизъм – в края на краищата репутацията на кралицата изглежда е по-голяма от тази на съпруга й, който всъщност е кралят на Франция.

„Френската революция се опита да изключи жените от политическата власт“, ​​казва Робърт Гилдеа, професор по съвременна история в Оксфордския университет в Обединеното кралство.

Докато жените далеч не са били свободни, когато Луи XVI е на трона, теоретично е било възможно съпругите и любовниците на кралете или други важни служители да държат властта – макар и неофициално. Революционерите обаче се опитват да обезправят жените от властови позиции.

Мария Антоанета не е единствената жена, която губи главата си по време на първия преход на Франция към република. „Олимпе дьо Гуж, която написа„ Декларацията за правата на жената и на гражданката “, също била гилотинирана“, казва Гилдеа пред Live Science.

В документи на Френската революция, Мария Антоанета е обвинена, че притежава твърде много власт над съпруга си, обяснява Гилдеа. В светлината на това е лесно да се види как пропагандистите са били мотивирани да участват в убийството на Мария Антоанета и слухът около нейното име със сигурност процъфтява по времето на първата революция, докато тя все още е жива. „Тя е обвинена, че има мъже и жени любовници и дори в кръвосмесителни връзки със сина си“, казва Гилдеа.

Всъщност цитатът „brioche“ дори не е оригинален и неговата история на използване е била срещу други благородни жени. Философът и писател Жан-Жак Русо, чиято работа по-късно е повлияла на революцията, може да е първият човек, който е написал фразата през 1767 г. като той приписва този израз на един от измислените си герои, принадлежащи към френската аристокрация от 18-ти век „, казва Майор-Барон.

В случая на Мария Антоанета обаче, клеветниците на кралицата може да са били мотивирани от нещо повече от чист сексизъм – тя също е представлявала съвсем реална заплаха за републиканците.

Мария Антоанета е родена в мощното хабсбургско австрийско кралско семейство, преди да се омъжи за Луи. Когато въоръжените въстания срещу френската корона започват да набират пара, тя пише на братята си у дома, за да се опита да ги накара да нахлуят във Франция и да спасят монархията. „Когато тези сили нахлуват във Франция, на Мария Антоанета се гледа като на предателка“, казва Гилдеа.

В крайна сметка Хабсбургите не успяват да спрат революцията, Мария Антоанета е обезглавена и победителите са оставени да пишат историята.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
История

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори