Нано ракета, направена с 3D принтер, доставя лекарства в тялото

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Учените от Факултета по инженерна химия и биология на Университета в Шефилд изобретиха с помощта на 3D принтер „микро ракети“, с които ще могат да се доставят лекарства до различни части на човешкото тяло. Самите „ракети“ са напълно безвредни за организма и се разграждат сами.

Това са много добри новини, тъй като при сегашната технология за „ракетите“ се използват скъпи и не толкова безвредни съставки като полистирен, въглерод или метал, покривани със слой платина. Новата технология позволява на учените да използват по-безопасни, не токсични материали като се избягват и рисковете от увреждане или нараняване на организма.

Новите нано ракети са дълги 300 микрона и имат диаметър от 100 микрона, това е приблизително дебелината на човешкия косъм. За първи път сега тези нано ракети се произвеждат по метода на 3D принтерите. За направите им се използва разтворена коприна смесена с ензим. Този разтвор е зареден в 3D принтер, който създава нано ракетите.

Най-горният им слой е от метанол, който им придава твърдата форма, в която се запазва копринената решетъчна структура с ензима. Той действа като катализатор при реакция с енергийните молекули, задвижващи нано ракетата. Използването на ензим като катализатор и течна коприна за формирането на ракетата дава възможност за безопасното й биоразграждане след като достави лекарството на необходимото място в организма. Наред с това нано ракетите се произвеждат много по-лесно и струват много по-малко. Това прави тази технология много по-близка до регулярно използване в практиката.

Създадените от принтер нано ракети задвижвани с ензим, могат да се придвижват автономно в различни течни среди, вкл. човешки серум. Направени от копринени капсули и съдържащи ензими тези микро ракети са напълно съвместими с биосредата, в която ще оперират.

Новата технология на учените от Шефилд дава възможност за тласък на метода за вкарване на лекарства непосредствено до клетките, имащи нужда от тях.

Категории на статиите:
Медицина

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори