Наночастици ще ни топлят през зимата

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Учен от Станфордския университет е разработил технология, благодарение на която дрехите може да се топлят с наночастици.

Този процес обещава съществено да намали разходите за отопление на жилищните помещения.

Изследователят И Цуй предлага да се покрива дрехата със сребърни нанонишки, като се потапя тъканта в „мастило“ от наночастици. Този процес технологично не е по-сложен от обикновено боядисване.

Нанонишките остават по повърхността на тъканта и образуват електропроводима мрежа, а също отразяват топлината, отделяна от човешкото тяло – и точно това го топли. Обикновената дреха също притежава ефект на топлоизолация, но лесно губи топлина, която отлита в околната среда.

Освен това способността на нанонишките да провеждат електричество позволява да се нагрее дрехата с минимални разходи на енергия. Ток с напрежение само един волт повдига температурата до 40 градуса по Целзий, а ниското напрежение не позволява на нанотъканта да травмира кожата, твърди ученият.

Дордж Хавенит от британския университет в Лонгбъроу гледа скептично на иновацията и предупреждава, че дрехата с наночастици едва ли ще спечели популярност сред населението. За ефективно затопляне новата тъкан трябва да порива голяма част от повърхността на тялото.

Технологията на И Цуй е описана в сп. Nano Letters.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Технологии

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори