Наночастици набелязват и убиват стволовите ракови клетки

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Само след два часа наночастиците се събрали около раковите клетки и успели да унищожат тумора само за по-малко от ден. © American Chemical Society
Димитър Димитров

Много болни от рак оцеляват след лечението, но се случва ракът да възниква отново. Повтаряемостта и разпространяването на рака се дължат на стволовите клетки на тумора, а те не могат да бъдат убити чрез конвенционалните лекарства.

Но сега изследователи са създали наночастици, които набелязват конкретно тези клетки (стволовите). Според учените, наночастиците работят много по-добре, отколкото всякакво друго лечение, пише Sciencedaily.

Досегашните методи за лекуване на рака могат да смалят туморите, но не убиват стволовите клетки. Въпреки че те са малка част от самия тумор, имат силна резистентност към познатите лечения. Те могат да накарат тумора да започне да расте отново и да се разнася из тялото. Зяоминг Хе и колегите му искали да направят система от наночастици, която да пребори защитите на стволовите ракови клетки.

Изследователите превърнали лекарството доксорубицин в наночастици. Частиците били обвити с хитозан – естествен полизахарид, който може да набелязва раковите стволови клетки. След като са навлезли в киселинната среда на тумора, наночастиците се разграждат и изпускат лекарството.

Тестовете върху мишки, които са заразени с човешки рак на гърдата, били успешни и мишките не показали видими странични ефекти. Успешни тестове са направени и върху малки буци от тъкани, които били заразени in vitro с рак.

Други успешни методи за борба с рака, включващи наночастици, може да видите тук и тук.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Медицина

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори