НАСА избра фирмите, с които ще работи за кацане на Луната

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Това е почти така, сякаш милиардерът собственик на Amazon, Джеф Безос, е знаел какво ще се случи: Неговата космическа фирма Blue Origin е сред 11 компании, избрани от НАСА за провеждане на проучвания и производство на прототипи на апарати, които биха могли да закарат екипаж от астронавти до южния полюс на Луната и да ги върнат обратно при експедиция, която да се случи до 2024 година.

Само няколко дни по-рано, Безос представи пълномащабен макет на лунния апарат Blue Moon, който е предназначен да достави полезен товар или хора на лунната повърхност, като дългосрочната му цел е да помогне на хора да живеят и работят в космоса. Той трябва да подпомогне ускорения план на НАСА да изпрати хора на Луната в рамките на до пет години.

„Обичам това“, казва Безос, „Това е правилното нещо. През 2024 година трябва да сме на Луната. Можем да помогнем да се осъществи този график, защото сме тръгнали по този път преди три години.“

Сега най-богатият човек на света ще може да използва някои средства и от НАСА за да продължи по този път.

При обявяването на избраните компании, от НАСА заявиха, че 45 милиона щатски долара ще бъдат отпуснати на 11-те фирми, при условията на договорите в програмата NextSTEP E.

Планът предвижда разработването на трансферен елемент, който да транспортира астронавтите от лунно-орбиталния аванпост, известен като Gateway, към ниска лунна орбита. След това от този трансферен елемент ще се отдели и елемент за спускане, който ще направи кацането на повърхността на Луната и елемент, който след това трябва да върне астронавтите на Gateway. НАСА също така иска компаниите да работят за създаването на технологии за зареждане с гориво на превозните средства, вероятно използвайки водород, извлечен от водния лед на Луната.

„За да ускорим завръщането си на Луната, ние оспорваме традиционните начини за правене на бизнес. Ще рационализираме всичко – от поръчката до партньорството, до развитието на хардуера и дори операциите“ казва Маршал Смит от НАСА, директор на програмите за изследване на Луната с астронавти.

„Нашият екип е развълнуван да се върне на Луната възможно най-бързо и нашите публично-частни партньорства за изучаване на системите за кацане на хора на нейната повърхност са важна стъпка в този процес“, казва Смит.

Като част от тези партньорства от 11-те дружества се изисква да допринасят с поне 20% от общите разходи по проекта. Договорите за концептуални проучвания и прототипи имат шестмесечен срок. За да ускори работата, НАСА дава зелена светлина на компаниите да започнат да изпълняват своите проекти, въпреки че договорите все още са на етап преговори.

Blue Origin, който има седалище в Кент, Вашингтон, има договори за провеждане на проучвания, фокусиращи се върху елемента на спускане и на роувъра, който ще проучва лунната повърхност и малко под нея. Може да се предположи, че прототипът на Blue Origin ще прилича много на макета, който Безос показа наскоро.

Ето пълен списък на 11-те селектирани компании:

Aerojet Rocketdyne
Blue Origin
Boeing 
Dynetics 
Lockheed Martin 
Masten Space Systems
Northrop Grumman Innovation Systems 
OrbitBeyond 
Sierra Nevada Corporation   
SpaceX 
SSL 


Категории на статиите:
Орбита

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори