НАСА опроверга съобщението за смърт от метеорит

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

EPS
Антония Михайлова

Анализът на снимките от взрива на метеорит, убил шофьор в щата Тамил Наду през уикенда, е установил, че произшествието е било предизвикано от наземни причини, а не от „космически гост“, казва Линдли Джонсън, ръководител на департамента по защита на Земята от астероидна заплаха в НАСА, цитиран от РИА Новости.

В събота миналата седмица на територията на колежа Бахратхидасан в град Натрампали отекнал загадъчен взрив, убил един човек – шофьор на автобус, и ранил още трима, намирали се наблизо. Министърът на щата Тамил Наду Джаярам Джаялалитха (J Jayalalithaa) заявил, че причината за гибелта и раняванията на пострадалите е било падането на метеорит.

На мястото на произшествието е пристигнала група индийски астрономи от Индийския институт по астрофизика, която е изучила кратера, останал след взрива. Но те така и не могли да потвърдят, нито да докажат дали взривът е бил предизвикан от „небесен камък“.

Техните колеги от НАСА са изучили снимките на кратера и са стигнали до извода, че подобни кратери възникват при взрив на самоделни бомби и други взривни устройства на земята, а не в резултат на падането на астероиди и метеорити, затова вероятността за гибелта на шофьора от метеорит е изключена.

Категории на статиите:
Свят

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори