НАСА отиграва сценарии при удар на астероид

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

NASA/JPL-Caltech
Ивайло Красимиров

Удар от астероид не е на върха в списъка в съзнанието на хората, когато става дума за природни катастрофи, но определено такава възможност не е изключена. Земята е удряна в миналото, а базата данни на НАСА съдържа около 15 хиляди обекта в близост до планетата. Това е нещо, което човечеството трябва да има предвид.

По тази причина американската космическа агенция провежда тренировки за действие при реална заплаха. НАСА провежда серия от съвместни учения с друга държавна агенция – FEMA (Федералната агенция за управление при бедствия) – като целта е да се провери готовността и възможните опции в случай, че голям астероид удари Земята.

В хипотетичния сценарий НАСА и ФЕМА тренират ситуация, в която обект с размер 100 до 250 метра се блъска в земната повърхност през 2020 г. В упражнението НАСА не разполага с възможност да унищожи или да отклони астероида, а трябва да планира евакуации, нивата на разпространение на информация и начини за предотвратяване на паниката.

„Важно е да тренираме сценарии за такъв тип катастрофични събития, които са малко вероятни, но с тежки последици“,

заяви в администраторът от ФЕМА Крейг Фугейт.

„Работейки по плановете за реакция на ще сме по-подготвени да реагираме на такова събитие.“

Правителството разглежда подобна заплаха съвсем сериозно. НАСА вече има дори специално бюро с отделен офис, което трябва да координира действията на различните правителствени агенции и служби в случай на необходимост и форсмажорни ситуации. (Всъщност и Европа има подобна служба в Италия – NEO).

НАСА тества и варианти за отклоняване на астероиди, чиято траектория представлява заплаха. Агенцията има мисия наречена „Пренасочване на астероид“ (Asteroid Redirect Mission), която ще направи опит да вкара астероид в орбита около Луната, за да тества техниките за планетарна отбрана.

Филип Любин, астрофизик от Университета на Калифорния, Санта Барбара е създал система на лазерна тяга. Програмата планира изпращането на дрон на Алфа Центавър. Част от същата звездна програма е и тестването на способността на лазерната система да отклонява астероиди от траекторията им.

Не стои въпросът дали, а кога ще се наложи да се справяме с такава ситуация,

казва в изявление Томас Цурбухен от НАСА.

Надяваме се, когато се наложи, да сме готови.

Категории на статиите:
Явления

Коментари

 • Amoxicillin For Dental Implants [url=http://costofcial.com]online pharmacy[/url] Cheap Discount Tadalis Sx Buy Lexapro Online Pharmacy

  Ronneve 29 ноември 2017 21:49 Отговор
 • този клип е от 2007 минимум , и не е отигран от наса

  rosen 9 ноември 2016 21:57 Отговор
  • Така си е, клипът е на Дискавъри и визуализира сблъсък с по-голям обект от това, което отиграва НАСА. Това на клипа няма смисъл да се отиграва 🙂

   Ивайло Красимиров Ивайло Красимиров 10 ноември 2016 09:31 Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори