НАСА показа анимация на пълното слънчево затъмнение на 8 март

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Рixabay
Антония Михайлова

НАСА е създала визуализация на пълното слънчево затъмнение, което ще може да се наблюдава на 8 март 2016 година в Югоизточна Азия.

Явлението на всяка територия, показана на видеото, ще продължи 1,5–4 минути. В резултат на затъмнението Луната препречва слънчевия диск, така че част от територията на Земята се оказва в сянка и е осветена само от слабата светлина на слънчевата корона, съобщава сайтът на НАСА.

Затъмнението на 8 март ще бъде 52-рото затъмнение от 130-и Сарос. Най-добре ще се вижда от екваториалните и тропическите ширини на Северното полукълбо. Пикът на затъмнението е в точка с координати 10,1˚ с.ш., 148,8˚ и.д., продължителност 4 минути и 9 секунди, ширина на лунната сянка върху повърхността на Земята – 155 км.

Азимутът на Слънцето в точката и момента на най-голямото затъмнение ще бъде 162˚, височината на Слънцето над хоризонта –75˚. Затъмнението ще започне в 1:20 и ще продължи до 3:57 ч. българско време на 9 март. В Югоизточна Азия все още ще бъде 8 март.

Категории на статиите:
Орбита

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори