НАСА получи космически прах в лаборатория

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA
Антония Михайлова

Екип от Изследователския център „Еймс“ на НАСА е успял да пресъздаде процесите, които протичат в атмосферата на червен гигант и водят до формирането на звезден прах, от който впоследствие се образуват планети.

Използвайки специална инсталация – камерата за космическо моделиране COSmIC (Cosmic Simulation Chamber), сега учените могат в лабораторни условия да пресъздадат и изследват частиците прах като тези, които се формират във външните слоеве на умиращи звезди. Учените разчитат, че създаденият от тях прах ще им помогне по-добре да разберат състава и еволюцията на Вселената.

В хода на експеримента учените установили, че съставът на „строителните елементи“, от които се състои Вселената, е много по-сложен, отколкото се смятало първоначално.

Тъй като условията в Космоса силно се отличават от земните, не е лесно да се идентифицират извънземните вещества. Благодарение на камерата COSmIC сега учените могат да моделират среда, близка по състав до междузвездните облаци, звездните обвивки или атмосферите на планети.

Камерата на COSmIC е снабдена с различни сложни устройства, които помагат на учените да създават в лаборатория условията на Космоса и процесите, протичащи в него, както и да наблюдават моделираните планетни и звездни вещества.

© NASA/Ames/Farid Salama

По време на експерименти могат да се създават и откриват наночастици с размер 10 нанометра и частици прах с размери от 100 до 500 нанометра, като се наблюдава тяхната структура.

Тези резултати имат важно значение не само за астрофизиците, но и общо за планетната наука. Например с тяхна помощ може да се получат нови сведения за типа частици, които се съдържат в праха около звездите. На свой ред това ще ни помогне да разберем принципите за формиране на планетите, включително подобни на Земята.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Технологии

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори