НАСА създаде северно сияние в лаборатория

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Guillaume Gronoff
Антония Михайлова

Учените от Изследователския център на НАСА „Ленгли” в Хамилтън, използвайки специално устройство, си спретнаха в лабораторни условия едно от най-красивите светлинни шоута на Земята – северно сияние.

Използваното от учените устройство, наречено Planeterrella, служи не само за създаването на електрични разряди, а в него се създават всички условия, аналогични на условията в атмосферата на Земята на височина 80 километра – магнитно поле, потоци заредени частици и беден на кислород разреден въздух.

„В Planeterrella се моделира атмосферата на Земята на височина 80 километра и други условия, които стават причина за възникването на полярните сияния. Единствената разлика е в това, че заредените частици не идват от Слънцето, а се създават по изкуствен път”, разказва Гийом Гронъф от НАСА.

Според него устройството Planeterrella е продължение на експеримент от XIX век под названието Terrella, в което се демонстрирало светене, предизвикано от взаимодействието на поток заредени частици с магнитно поле.

Като взели за основа оригиналния Terrella, учените добавили някои компоненти, позволяващи напълно да се моделират условията в горните слоеве на земната атмосфера и на други планети.

„Използвайки нашето устройство, можем да моделираме ситуацията, когато Йо, спътника на Юпитер, отразява частиците към Юпитер. Можем да моделираме аналози на северни сияния на Нептун, Уран, по време на особена ориентация на магнитните полюси на тези планети”, разказва Гронъф.

Учените създали своето приспособление не за да се порадват на преливащите светлини на изкуственото северно сияние. Изучаването на сиянията и на други подобни процеси, явяващи се следствие на „взаимоотношенията” между Земята и Слънцето, е една от ключовите посоки, в които работят учените на НАСА.

© Guillaume Gronoff

„Тези изследвания, осъществими с помощта на Planeterrella, ни позволяват да създадем и изучим аналозите на северните сияния от доста екзотични видове, такива като сиянията на Марс, който няма общо магнитно поле, но има области, създаващи над повърхността на тази планета локални магнитни полета”, обяснява Гронъф.

Учените предупреждават, че експериментите, провеждани с помощта на Planeterrella, се явяват само опростена илюстрация, докато всъщност в магнитосферите и атмосферите на планетите протичат доста по-сложни процеси.

Но и текущите експерименти дават на учените доста полезна научна информация, която може да се използва за планиране на космически полети в околностите на Земята и към други планети, като ги направи по-безопасни.

Източник: NASA

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Наука

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори