НАСА създава „ловци на урагани“

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA
Антония Михайлова

НАСА създава „ловци на урагани“ – неголеми спътници, които, както се очаква, ще спасят живота на милиони хора. Проектът е получил названието CYGNSS (Cyclone Global Navigation Satellite System, или „Глобална навигационна спътникова система за циклони“). В момента първият апарат от този проект се конструира в Югозападния изследователски институт в Сан Антонио, щата Тексас.

Учените се опитват максимално да се „въоръжат“ в предупреждаването за природни катастрофи. Ураганите могат неочаквано да променят посоката и интензивността си, а малък вихър в морето бързо може да укрепне и да настъпи към брега вече набрал значителна сила.

За жалост дори най-съвременните системи за спътников мониторинг нерядко се оказват недостатъчно съвършени, за да предупредят за доста неприятните изненади метеоролозите и обикновените хора.

Проектът CYGNSS ще се състои от осем микроспътника, чиято основна цел е подобряване на прогнозирането на бъдещи урагани. Миниатюрните сонди ще наблюдават тропическите циклони, ще измерват поведението на повърхността на океаните и силата на ветровете, а главното – ще проследяват тайфуните и ураганите през целия им жизнен цикъл. По този начин учените се надяват да проследяват бурните вълни и да прогнозират нивото на интензивност на ураганите.

Работата над първия микроспътник CYGNSS е започнала на 14 август 2015 година под ръководството на специалистите по спътниково проектиране, производство и отработка на данни от Мичиганския университет. Всеки от апаратите ще тежи около 29 килограма (параметри – 51 x 64 x 28 сантиметра). Микроспътниците ще работят на слънчеви батерии. Очаква се седем от тях да бъдат създадени още в близките седмици.

Съзвездието от спътници CYGNSS ще бъде разгърнато на ниска околоземна орбита. Те ще се движат по траектория, която ще позволи на всеки от спътниците да преминава над изучаваната зона на всеки 12 минути.

Апаратите ще използват преки и отразени сигнали от групи GPS спътници, за да оценяват скоростта на вятъра над океаните. За разлика от обичайния спътник, който предава показания за няколко дни, един спътник CYGNSS ще предава данни на всеки няколко часа. Това ще позволи на учените да осъществяват почти непрекъснат мониторинг на състоянието на циклоните и да проследяват внезапните изменения в тяхната посока и интензивност.

Планира се изстрелването на спътниците да бъде в първата четвърт на 2016 година. Те ще бъдат изведени на орбита от ракета носител „Пегас“, изстреляна от Кейп Канаверъл.

Апаратите от групата и CYGNSS ще се разположат на 510 километра над планетата и ще се намират под ъгъл 35 градуса спрямо екватора.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Космос

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори