Наска, геоглифът на пеликана: Художник Луис Тадео

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© El Comercio/Asociación María Reiche
Антония Михайлова

Любители на древните цивилизации изпитали истински шок миналата седмица, става ясно от информация в перуанското издание Living in Peru.

Тъкмо световната общественост се била поуспокоила след акцията на активистите от Грийнпийс през декември миналата година, когато на платото Наска, около геоглифа на птицата (колибри) бил поставен призивът „Time for change“ („Време за промяна“). Надписът бил поставен в знак на протест и за насърчаване на възобновяемите източници.

И ето че само 9 месеца по-късно информационната агенция Canal N съобщава, че усилията на активистите са били засенчени от скандал за причиняване на необратими щети на обект от Световното културно наследство.

Случайно бил открит надпис, направен над геоглифа на пеликана. Един от туристите, който снимал рисунките, прелитайки над пустинята, след увеличение на снимката открил надписа „Dibujador Luis Tadeo“ (Художник: Луис Тадео).

Археологът Джони Исла казва пред El Comercio, че надписът е направен преди повече от година и е един от многото. В същата област се срещат имената „Хосе“ и „Давид“ и други.

„Като изследовател имах контакт с Луис Тадео преди пет или шест години. Той обеща да не прави тези надписи. Търсили сме го в Наска, но никой не знае къде е той“, казва Исла.

Перуанският Times съобщава, че още преди шест години е подадено първото оплакване срещу Тадео. Властите в момента разследват случая, както и този с Грийнпийс, които увредили фигурата на колибрито. Те смятат, че неотдавнашният надпис може да е направен от лице, което работи като екскурзовод.

Миналия месец Линиите на Наска са получили добра новина. Проектът „Опазване на линиите на Наска“ е спечелил финансиране от 150 000 долара, което ще позволи да се предотврати рискът за това свещено място на човешката история и култура. Линиите на Наска са в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Разни хора

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори