Наслаждавай се на тишината

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

CC0 Public Domain
Ивайло Красимиров

Възприемаме тишината като даденост до такава степен, че звуците са заели нейното място. Звуците са толкова постоянни, че вече няма звуци. Чуваш ги и същевременно не ги чуваш. Тези шумове не са здравословни за нашите мозъци. Ние се чувстваме комфортно, но мозъкът ни страда.
Всъщност тишината е единственият антидот, с който разполагаме.

Тишината оздравява мозъка

Звуците, особено музиката, често са приятни за ушите и мозъка. Но точно тук възприятията лъжат. Ако тишината може да оздрави мозъка, дори сектори с възрастови нарушения, това означава, че тишината е много по-добрата опция от звука.
Взете за пример медитацията. Тя има силата почти свръхестествено да променя структурите на мозъка. Тихите моменти може да доведат до подобни резултати. Около 2 часа пълна тишина на ден могат да забавят стареенето и да подпомогнат растежа на нови и здрави мозъчни клетки.

Тишината и сетивата

Почти невъзможно е да се възползваш от 5-те си сетива, когато си заобиколен от шум. В отсъствието на шумове, предизвикани от човека, сетивата са в състояние да абсорбират естествените звуци, дори неща, които никога не сме забелязвали преди. Ако сте един от тези щастливци, слушали как дърветата пукат и скърцат на вятъра, значи сте успявали да оползотворите тишината по ефективен начин.

Можете също така да виждате нещата в детайл и да изпитвате усещания, когато има отсъствие на звукови дразнители. Това е абсолютно предизвикателство да изпитате увеличаващите чувствителността качества на тишината. Сетивата също могат да се разширят с времето.

Честната тишина

В тихите моменти, можеш да докоснеш истинското си аз. Това означава в най-общи линии, че ясната и дълбока мисъл, насочена навътре в теб, ще те изправи лице в лице с това, което си ти и което „те движи“. Маските падат, настъпва край на безчестната продукция, предназначена за обществото. Не можеш да лъжеш себе си, когато е тихо и си сам. Решенията стават очевидни, при това – по-лесни за прилагане.

Тихо и спокойно

Тишината не само изважда честността на повърхността и поправя щетите в мозъка, а и кара човешкото тяло да забави темпото. Не става дума за забавяне в негативния и непродуктивен смисъл. Практикуването на усамотяването регулира системите и на кара да се вглеждаме за по-дълго време в това, което ни заобикаля.

Изведнъж забравяме за шума и суетата на изпълнения със стресови ситуации човешки живот и се фокусираме върху съществуването в неговата цялост. Това е още един път към просветление, който включва функциониране на по-ниска предавка и оцветяване на живота в по-голям детайл. На първо място, трябва да се наслаждаваме на тишината.

Тишината срещу безсъние

Шумът е онова, което ни кара да се движим на бързи обороти и да се стремим към състезание срещу всички за всичко. Това влияе негативно на циркадните ни ритми (Циркадните ритми представляват цикли на физически, психически и поведенчески промени. Te определят нашата енергичност, кога огладняваме, кога ни се доспива и т.н. Имат роля за редица биологични активности – от промените в настроението до пристъпите на глад. Циркадните ритми са в основата на здравето.) Във времето, в което трябва да спиш, тялото ти все още бърза в същото темпо като през работния ден, сърцето ти помпа кръв на пълни обороти, дишането е неспокойно…

Тишината от своя страна има свойството да предизвиква съня. Тези специални два часа тишина, за които говорихме и по-горе, ще ти помогнат да заспиш и ще вкарат системите ти в ред. Това е единственият начин да релаксираш.

Фокус върху усамотението

Тишината помага да се фокусираме. Меко казано е трудно да съсредоточим вниманието си върху работата, когато помещението е пълно с надвикващи се хора, звучи музика или пък други шумове проникват отвън. В повечето случаи работата остава недовършена, а ние получаваме главоболие. Да не говорим, че невъзможността да заспим ще ни държи в напрежение най-малко половината нощ.

Наслаждавай се на тишината и това ще ти помогне да фокусираш вниманието си върху едно нещо и да довършиш специфичен проект. За разлика от шума, тишината се отнася до теб, не до тях, помагайки ти да останеш насаме със себе си докато успееш да направиш всяка стъпка и да вземеш всяко решение до успешното приключване на конкретната задача.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Тагове:
Категории на статиите:
Вдъхновение

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори