Научна статия с 5154 автори счупи световния рекорд

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Големия адронен колайдер
© CERN
Антония Михайлова

Статия по физика счупи световния рекорд по количество автори – 5154 учени.

Само първите девет страници от 33-страничния труд, публикуван на 14 май на страниците на сп. Physical Review Letters, са заети със самото изследване (включително препратки и забележки). 24 страници заема списъкът с авторите и научните институции, където те работят.

Предишният рекорд е на материал от 2008 г. (около 3000 имена), съобщава изданието Nature News & Comment.

Статията представлява първият пример за колективно творчество на двете колаборации, работещи на ATLAS и CMS – двата детектора на Големия адронен колайдер. Във всяка група участват изследователи от десетки страни и институти. Обединявайки своите данни, учените успяха да уточнят масата на Хигс бозона.

„Най-сложно беше да обединим в един списък авторите от двете колаборации, организирани различно“, отбелязва редакторът на Physical Review Letters Робърт Гаристо (Robert Garisto). В резултат в печатната версия на списанието ще бъдат представени всички имена.

Във физиката такъв род „хиперавторство“ вече е обичайна гледка. Например статия от 2012 година за Хигс бозона е подписана от 2932 имена, а отчет за експеримент на CMS от 2008 г. – от 3000 автори.

В други науки обаче хиперавторството предизвиква бурни спорове. Много биолози критикували статия за генома на мухите дрозофили, публикувана на 13 май в сп. G3. Повече от 900 от нейните 1014 автори са студенти, помагащи да се поправят грешките в генните последователности.

Критиците отбелязват, че такива списъци обезсмислят самата идея за авторство, подразбиращо независим творчески принос в науката.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Свят · Синя луна

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори