Науката за любовта от пръв поглед

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Cynthia.Lou/Flickr
Антония Михайлова

Вярвате ли в любовта от пръв поглед? Ако не, възможно е да ви разубедят изследванията на неврофизиолози и антрополози, които вече няколко десетки години се опитват да проникнат в една от най-великите човешки загадки – способността ни да обичаме.

Любовта от пръв поглед на мнозина се струва абсурд. Всъщност при първата среща може да ни хареса външността, гласът на човека, неговата походка или осанка. Но любов?

Може ли наистина да обикнеш човек, когото не познаваш? Може би става дума по-скоро за естетични удоволствия или за сексуални желания при вида на привлекателната фигура или правилните черти на лицето на непознатия?

Тези въпроси от векове си задават не само обикновените хора, но и философи, психолози и учени – неврофизиолози, антрополози и еволюционни биолози.

Какво може да ни каже науката за любовта от пръв поглед?

Първите три минути

Знаменитият антрополог Хелън Фишър, която се е посветила на изследването на законите на привличането и любовта между хората, смята, че обикновено при първата среща на човек са му достатъчни три минути, за да разбере струва ли си да допуска непознатия в своя живот.

За разбиране на нейните теории е необходимо да се отправим в миналото и да се запознаем по-отблизо с начина на живот на нашите далечни предци.

Продължителността на живота на древните хора е била значително по-малка, отколкото на нашите съвременници. Една от важните цели на тяхното съществуване е било колкото се може по-бързо да открият подходящ партньор и да заченат с него здраво потомство, което да носи и развива техния генетичен материал.

Времето играело съществена роля – хората трябвало да се научат да откриват половинките си бързо, както и да умеят моментално да разпознават в непознатите приятели или врагове.

Фишър смята, че еволюцията е настроила нашите мозъци на незабавно вземане на решение – искаме ли да имаме деца от първия срещнат от противоположния пол, или не.

Какво може да се разбере за тези три минути? Много изследователи говорят за „любовна схема“, списък от желани черти, които бихме искали да видим в потенциалния партньор. Да речем, ако едно момиче разказва на своя приятелка, че мечтае за висок мъж с добре развито чувство за хумор, така то описва своята любовна схема.

Но не толкова нашите мисли и представи влияят на избора ни, по-скоро той се извършва с отчитането на опита на всичките ни предци.

Мъжете и жените съзнателно или подсъзнателно искат да оставят здраво потомство, в което да бъдат заложени техните гени. Оттук и желанието да открият партньора с най-добър генетичен материал.

Хората обикновено показват физическото си здраве и способността за размножаване чрез определени физически параметри, като например обема на талията или симетричните черти на лицето.

Докато се любуваме на мъжествената му брадичка или на нейните големи очи, ние всъщност оценяваме черти, формирани от тестостерона и естрогена, свидетелстващи за отлични репродуктивни способности.

Говорейки за външната привлекателност на човека, ние фактически оценяваме неговата фертилност. Затова още от пръв поглед човек подсъзнателно разбира може ли неговото влечение да осигури красиво и здраво потомство.

Похот или любов?

Хелън Фишър посочва, че за любовта и похотта в мозъка отговарят различни области, макар често да се задействат едновременно. При изследване, проведено в университета на Сиракуза, било установено, че хормоните, отговорни за любовното преживяване, са способни да достигнат до мозъка за 1/5 от секундата.

Това означава, че нашият мозък е способен да се влюби практически мълниеносно, от пръв поглед. Но какво се случва след това в нашата глава, между първите части от секундата и трите минути при първата среща?

Любовният списък в мозъка

Разбира се, под думата „любов“ е прието да се разбира нещо повече от обикновено физическо привличане. От гледна точка на науката след първоначалната физическа оценка на потенциалния партньор в мозъка започват други процеси, на първо място сравняване с хората от нашето минало.

Да речем, ако непознатият носи кепе, а предишният ни опит с партньор, толкова обичащ кепета, се е оказал неудачен, в мозъка светва сигнал за тревога. Когато мъжът започне да говори, жената започва да оценява маниера на разговор – колкото по-нисък е гласът и колкото по-бърза е речта, толкова по-привлекателно и образовано изглежда лицето от мъжки пол.

Също автоматично протича процес по обработка на социално-икономическия статус. Например делови костюм и кожена чанта сигнализират, че мъжът е свикнал много да работи и че припечелва добре. От друга страна, „бизнесменът“ не може да отдели много време на жената, но пък може да ѝ осигури прилично съществуване.

Много важен фактор е близостта на житейските възгледи. Ако при първата среща чувате мнение, което напълно съвпада с вашето, привлекателността нараства в пъти. Макар и да битува убеждението, че противоположностите се привличат, учените са убедени, че хората избират партньор по менталната и физическа близост със себе си.

Успешните и дълготрайни отношения обикновено се формират между хора с подобни религиозни убеждения, свикнали към определен начин на живот и притежаващи еднакви вкусове и виждане по много въпроси.

Двойките често си приличат един на друг. Според изследване повечето хора си избират партньори с близко ниво на мазнини в организма.

От друга страна, хората подсъзнателно търсят партньори, които генетично не са много близки до тях – целта остава същата, както и преди десетки хиляди години: да се появи здраво потомство. Затова освен външните и социалните фактори за възникването на романтични чувства влияе и мирисът на човека.

Ароматът на любовта

Самотна жена забелязва на партито мъж, който външно удовлетворява всичките ѝ желания и очаквания. Те срещат погледи, той се насочва към нея, започват да текат прословутите три минути. Ако от него силно мирише на пот, отношенията приключват, без да са започнали. Но дори неуловимата миризма може да повлияе на решението – ще има ли любов, или не, и каква – голяма или мимолетна?

Тук встъпва в роля генетичният фактор – ако миризмата на харесалия ни човек е прекалено подобна на нашата собствена, по-скоро няма да възникне физическо привличане. Фактически сходният аромат предизвиква по-скоро родствени чувства, които унищожават из корен сексуалното привличане – тъй като потомството от кръстосващи се близки роднини обикновено е слабо и обречено на израждане.

В известно изследване жени доброволки трябвало да помиришат тениски, носени от различни мъже, и да оценят миризмата на тяхната пот. Всяка жена съставила свой собствен списък с привлекателните миризми и колкото по-силно се различавал нейният ген от ДНК-то на мъжа, толкова по-приятна ѝ се струвала миризмата на тениската.

Анализирайки поведението на плодовите мушици, учените установили, че на женската ѝ било достатъчна само една-единствена среща, за да установи дали ѝ подхожда генетично самецът, или не. Макар хората значително да се отличават от насекомите, експертите смятат, че механизмът на търсене на партньор е подобен.

Обичам те, понеже и ти ме обичаш

Но освен мириса, външния вид, гласа и социалния статус има още един фактор, който позволява да се вземе окончателно решение. И този фактор е взаимността.

Ако потенциалният партньор не може да откъсне от вас очи, в този момент и започва любовта. Отново виновен за това е еволюционният механизъм, който не позволява да губим много време за хора, на които не се харесваме.

Ответният поглед, усмивката, омекотяването на гласа – ето сигналите, които превръщат непознатия с приятен мирис и привлекателна външност в бъдещ партньор.

Сърцето казва: „Върви напред!“ и рационалният разсъдък вече не смее да надигне глас. Или поне – за момента.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Синя луна

Коментари

  • Любов от пръв поглед е възможна само в най редки случеи мъжът и жената да си мислят само и за човека от среща това се случва много рядко но случи ли се е истинска любов пожелавам на всички на които им се е случило обичайте се за винаги това е истинската любов това е най ценното нещо на нашата планета

    jorko 15 декември 2014 22:54 Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори