Най-голямата плаваща електроцентрала ще се появи в Китай

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Компанията Lockheed Martin и хонконгската Reignwood ще строят край бреговете на Южен Китай плаващ комплекс за преобразуване на топлинната енергия на океана (OTEC) в екологично чиста електроенергия. Lockheed Martin има традиции в изграждането на възобновяеми източници на енергия. През 70-те години на ХХ век тя е помогнала в строежа на първия в света OTEC, а през 2009 г. била наградена с договор за разработка на опитна станция OTEC на Хаваите. Този проект очевидно бил отменен, но сега компанията е променила плановете си по създаване на OTEC и е започнала сътрудничество с Reignwood.

OTEC използва естествената разлика в температурите между студените дълбоки слоеве на водата и топлата вода близо до повърхността за производство на електроенергия. Съществуват различни типове системи OTEC, но прототипът на станцията вероятно ще бъде система със затворен цикъл.

Тропическият регион се смята за единственото жизнеспособно място за такъв проект на OTEC поради голямата разлика в температурата на водата. За разлика от вятърната и слънчевата енергия ОТЕС може да произвежда електроенергия денонощно, 365 дни в годината. Такава станция отделя студена вода като страничен продукт, който може да бъде използван за кондициониране на въздуха и охлаждане на сгради в близкия до станцията район.

Новата централа ще бъде построена до крайбрежието на Южен Китай и ще изработва 100% от електроенергията, необходима за голям частен зелен курорт, разработван от групата Reignwood. Сега компанията разглежда възможности за два такива курорта на ключови места в Китай.

Според Reignwood всеки завод OTEC с мощност 100 мвт може да икономисва 1,3 млн. барела нефт годишно и да намали емисиите въглероден диоксид с половин милиона тона, което ще спестява $130 млн. на година.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Технологии

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори