Нова стъпка към термоядрена електроцентрала

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Енергията получена от термоядрен синтез току -що имаше своя втори пробив за няколко месеца. Изследователски екип, ръководен от MIT и института Commonwealth Fusion Systems, успешно демонстрира високотемпературен свръхпроводящ електромагнит, произвеждащ сила на полето от 20 тесла-най-мощното поле от този вид на Земята.

Технологията може да бъде ключът към SPARC, термоядрено устройство, което се очаква през 2025 г., което би могло да стимулира плазмено поле, произвеждащо повече енергия, отколкото консумира.

Системите, базирани на свръхпроводящи електромагнити, не са нови. Изграденото устройство ITER във Франция ще използва нискотемпературни свръхпроводници.

Въпреки това, високотемпературната технология на хардуера на MIT-CFS (изградена от материал, подобен на лента) позволява много по-силни магнитни полета. Тя може да съответства на полето на нискотемпературна магнитна система 40 пъти по-голяма от нейния размер, според MIT.

SPARC и нейната нетна положителна енергия биха били само началото. MIT и CFS все още планират да разработят термоядрена електроцентрала, ARC, която може да се появи още през 2033 г.

Ако това се случи, термоядрената енергия най -накрая ще се превърне в практическа реалност – точно навреме, за да помогне на един свят, преминаващ към електрически превозни средства, които изискват повече от електрическите мрежи.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Технологии

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори