Най-после може и да успеем да заснемем черна дупка

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Ute Kraus, CC by 2.5
Ивайло Красимиров

МИСТЕРИОЗНИТЕ ЧЕРНИ ДУПКИ

Всъщност ние никога не сме успявали да видим черна дупка. Всички тези изображения на звездно небе и перфектен черен кръг в средата, са просто артистични, художествени рисунки на това, което си представяме, че е черната дупка.

Въпреки че учените вярват, че има стотици, дори хиляди черни дупки в нашата галактика, е екстремно трудно да се докаже тяхното съществуване. Те не могат да бъдат наблюдавани с телескоп, защото светлината бива напълно изконсумирана, когато пресече хоризонта на събитията. За да бъдат нещата още по-объркани: ние дори не сме сигурни как се формират черните дупки.

Скоро обаче може да получим някои отговори.

Миналата година учените анонсираха създаването на телескопа Хоризонт на събитията. Това мощно съоръжение трябва да може да фотографира черни дупки, а сега казват, че телескопът ще функционира още през април 2017. Ако наистина може успешно да направи снимка на това мистериозно явление, ще получим доказателства, които ще ни приближат с няколко стъпки до много от неразгаданите въпроси.

Телескопът Хоризонт на събитията ще оперира чрез мрежа от радио приемници, функциониращи на различни места по цялата планета. Между 5 и 14 април ще бъде използвана техника, наречена „много дълга изходяща интерферометрия“ (very-long baseline interferometry – VLBI), при която приемниците събират радио сигнали, емитирани от конкретна точка в космоса. Ако пробата е успешна, техниката ще бъде настроена спрямо черната дупка в нашата галактика Сагитариус А, която се намира на 26 000 светлинни години от Земята и има хоризонт на събитията, който се простира на 20 милиона километра в диаметър.

ТЪРСЕНЕТО ПРОДЪЛЖАВА

Въпреки че учените никога не са наблюдавали директно черна дупка, има достатъчно убедителни доказателства за тяхното съществуване.

В случая на Сагитариус А това е влиянието върху околните звезди – нещо странно въздейства върху техните орбити. Същото се наблюдава и при другите „предполагаеми“ черни дупки, за които теоретизираме, че съществуват във Вселената.

Учените могат да засекат наличието на черна дупка и по количеството радиация, която се излъчва от даден сектор. Екстремно горещите рентгенови лъчи, които улавяме, трябва да идват от невероятно бързо движещ се диск от частици, който обгръща черната дупка.

Телескопът Хоризонт на събитията трябва да намери това дългоочаквано доказателство за съществуването на черните дупки. Образите, които телескопът ще направи, ще представляват крайпътен камък в разбирането на човечеството за естеството на Вселената. Като се има предвид обемът данни обаче, снимките едва ли ще станат преди края на 2017 или началото на 2018 г.

Категории на статиите:
Вселена

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори