Най-старият Коран може би е отпреди пророка Мохамед

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Cadbury Research Library, University of Birmingham
Антония Михайлова

Британски учени са на мнение, че фрагменти от най-стария в света Коран, известен на историците, открит през юли 2015 година в библиотеката на университета в Бирмингам, може да е по-стар от признатия основател на исляма – пророка Мохамед.

Радиовъглеродно датиране, проведено от специалистите от Оксфордския университет, свидетелства, че фрагментите са били създадени в периода между 568 до 645 г., в същото време първата известна ислямска община е била образувана в Медина (на територията на Саудитска Арабия) през 622 г.

„Тези данни са доказателство, че по всяка вероятност Мохамед и ранните му последователи са използвали вече съществуващ текст, нагаждайки го под политическата и теологичната ситуация – разказва Кит Смол (Keith Small), експерт по Корана от Бодлиевата библиотека в Оксфорд. – Тоест Коранът не е бил откровение, послание за Мохамед от небесата.“

Двата листа от свещената книга на исляма били открити в библиотеката на Бирмингамския университет в Англия и първоначално грешно били датирани от VII век.

Тази находка е била част от колекция от 3000 близкоизточни документа, изнесени от Ирак през 20-те години на миналия век.

Сега мюсюлмански учени оспорват свидетелствата, че Коранът може да е по-стар от пророка Мохамед.

Смол разбира съмненията на колегите си и отбелязва, че радиовъглеродното датиране е помогнало да се определи само възрастта на пергамента, а не на мастилото.

Първият известен пълен текст на Корана е бил събран през 653 г. по заповед на Усман, третия халиф. Това се случило след смъртта на Мохамед, а преди това свещената книга се предавала устно.

Понякога хората ги записвали на камъни, листа, пергамент и кости. Фрагментът от библиотеката на Бирмингамския университет е написан на овча или козя кожа.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
История

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори