Най-тихото място в света

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Microsoft via Youtube
Димитър Димитров

Много хора асоциират тишината със спокойствие, но само няколко минути в новата безехова камера на Майкрософт в Редмънд (Вашингтон, САЩ) може би ще предизвикат обратния ефект. Това е така, защото стаята, която наскоро стана носител на световния рекорд на Гинес за най-тихо място на планетата, е толкова тиха, че който се намира в нея, чува звуците от вътрешността на тялото си.

Двама независими експерти са направили измервания, които показали, че звукът в стаята е между -20.6 dB и -20.1 dB. Според математиката най-тихият звук принадлежи на брауновото движение на частиците в газ или течност. Неговата стойност е -23 dB. Предишният рекордьор е безеховата камера на Орфилд Лабс в Минеаполис. Нейната стойност е -13 dB.

При толкова екстремни нива на тишина, хората вътре са способни да чуят движението на кръвта във вените си и шума от косата си. Разбира се, само след няколко минути престой всеки би се почувствал неспокойно. Всъщност дори президентът и основател на Орфилд Лабс, Стивън Орфилд (Steven Orfield) не успял да издържи повече от 30 минути в собственото си творение.

Но съоръжението на Майкрософт не е предназначено за мъчения. Звукоабсорбиращите стени правят стаята идеалното място за тестване на микрофони, говорители и технологии за разпознаване на гласа. Може да разгледате безеховата камера отблизо във видеото отдолу.

Mental Floss

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Свят

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори