Най-вредните храни и напитки

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

 Обработено месо

По данни на Американския институт за ракови изследвания месото, консервирано с опушване, замразяване, осоляване или химически консерванти, увеличава шансовете за рак на стомаха. Тези продукти обикновено съдържат много сол, мазнини и холестерин, но са много бедни на хранителни вещества.

Замразени продукти

Може да изглеждат малки, но замразените обеди често са претоварени от калории. Например един доста популярен в Америка замразен пилешки пай съдържа 60 грама мазнини и 1020 калории. И макар че диетичните версии на такива продукти може да имат понижено съдържание на мазнини, те са силно обработени и често съдържат голямо количество натриев глутамат.

Чипс

Естествено, че знаете – тези мазни вредни въглехидрати са опасни за талията. Но ето какво може би не знаете – че картофеният чипс (както и пържените картофки) съдържат акриламид – доста известен канцероген, който се формира при печене или пържене на продуктите при висока температура. По данни на университета „Кларк” акриламидът предизвиква няколко хиляди случая на рак в Америка ежегодно.

Обезмаслени продукти

Нека не ви заблуждава надписът „обезмаслен” на етикета. Производителите на сладкиши, салатни сосове, йогурти и други обезмаслени продукти често добавят в тях захар, сол и пр. нездравословни съставки, за да им придадат загубения вкус и текстура. Много учени съветват винаги да се избират истински (макар и мазни) продукти вместо обезмаслени.

Маргарин

Макар че той се смята за безхолестеролна, здравословна алтернатива на кравето масло, маргаринът е източник на невероятно количество трансгенни мазнини, които повишават нивото на холестерина и увреждат стените на кръвоносните съдове.

 Газирани напитки

Злоупотребата с газирани напитки е един от най-лесните начини за натрупване на излишно тегло (среден кен с газирана напитка съдържа около десет чаени лъжици захар). Но дори изпиването само на две кенчета на седмица практически удвоява шансовете за рак на панкреаса. Такива данни са публикувани в сп. Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention.

Интересува ли ви повече? Употребата на над 2,5 кутии сладки газирани напитки на ден съществено увеличава шансовете за летален изход от сърдечносъдови заболявания, а също и риск от развитието на диабет.

Източник: Reader’s Digest

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Синя луна

Коментари

  • Пшеницата също спада в тази категория.

    Анди 24 октомври 2012 23:40 Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори