Женският оргазъм си има схема

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Всяка двойка, водеща активен сексуален живот, е в час, че ласките във вагиналната област и ласките в зоната на клитора са две различни удоволствия. И ето че наскоро проведени изследвания на активността на главния мозък на жени добавят малко научни данни към този важен аспект, отнасящ се до сексуалното удовлетворение на нежния пол.

Всъщност става дума за изследване, в резултат на което за първи път е съставена карта на женския главен мозък с отчитане на най-ярките сензорни телесни участъци. На тази карта са отбелязани и чувствителните зони от мозъчната кора, получаващи сигнали от влагалището, шийката на матката и гърдите. Получените данни явно демонстрират и факта, че стимулирането на клитора води до активирането на зони от главния мозък, различни от тези при мъжа.
В резултат на изследването е открита връзка между зърната на гърдите и гениталиите, което може да послужи за обяснение на факта, че някои жени могат да стигнат до оргазъм само от стимулацията на гръдните зърна. Според изследователите откритието им е способно да помогне на жени, страдащи от увреждане на нервните окончания, получено при раждане или вследствие на заболяване.

„Сензорният хомункулус“ на жените е различен от класическата схема на човешкото тяло

 

Както е известно, сензорната зона на кората на главния мозък е разположена в теменната зона на мозъка. В тази област чрез невроните постъпва информация от различни части на тялото. Съществува дори понятие като „сензорен хомункулус“, представляващо своеобразна схема, в която частите на човешкото тяло са представени по необичаен начин. Всъщност тази схема представя връзката на главния мозък със сензорните рецептори на различни участъци от тялото, включително интимните зони.
За първи път такава диаграма е направена още през 1951 г. след експерименти, проведени по време на мозъчни операции (при които пациентите били в съзнание). Хирургът с помощта на електрически импулси предизвиквал стимулиране на различни области от главния мозък на пациента, а последният му съобщавал в кои части на тялото усеща резултата от стимулирането. В основата на тогавашния експеримент бил мъжкият организъм. Това означава, че за разположението на женските гениталии на хомункулуса се съдело само приблизително.
Нещата се променили преди няколко години, когато група учени под ръководството на Ларс Майкълс от Университетската детска клиника в Цюрих използвали резултатите от магнитно-резонансно сканиране за определяне на точното положение на клитора. Забележително е, че той бил открит в същата област, в която и пенисът при мъжете. И ето че учени от Ню Джърси под ръководството на Бари Комисарук от университета в Делауеър, използвали същия подход, за да разположат женските интимни зони на хомункулуса.
Учените са сигурни, че са получили ясно доказателство на факта, че съществува огромна разлика между стимулирането на различни интимни зони от женското тяло. Те припомнили, че някои жени не получават клиторен оргазъм, което явно може да е в резултат от неправилна стимулация на клитора. Оказва се, че причините може да са съвсем други. Учените обясняват и факта, че някои жени успяват да изпитат оргазъм от различни видове ласки.

Учените призовават да се стимулират зърната на гърдите

 

Комисарук и екипът му успели да проследят какво се случва при стимулиране на зърната на женските гърди. Учените били удивени, когато открили, че при активиране на определени зони от главния мозък, свързани със зърната, се активирала и областта, която отговаря за стимулирането на половите органи. Като анализирали получените данни, изследователите признали, че схемата на класическия хомункулус не подхожда за описание на спецификата на женския организъм.
Следващият етап бил да се нанесат на картата зоните от главния мозък, които съответстват на клиторната и вагиналната стимулация. Но честолюбивите планове на учените се простирали още по-далече – те решили да проследят какво се случва при стимулиране на тази област от гениталиите, в която предполагаемо се намира прословутата точка G. Доколко са се справили с тази задача, обаче не става ясно.
Както стана дума, резултатите от изследванията може да помагат на жените да се справят с увредени нервни окончания, получени при раждане или вследствие на заболявания, като например диабет. Майкълс доказва, че стимулирането на клитора е способно да помогне в преодоляването на проблема с незадържането на урина при напрежение. А Комисарук е стигнал до извода, че стимулирането на зърната на гърдите е способно да засили гениталните усещания при жени с увредени нервни окончания.

Източник:  www.newscientist.com

 

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Синя луна

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори