Неутрино в мантията на Земята

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Paolo Lombardi INFN-MI
Димитър Димитров

Екип изследователи от националната лаборатория Гран Сасо (Gran Sasso) в Италия съобщават, че са засекли неутрино, които излизат от мантията на Земята. Откритието им е публикувано в списанието Physical Review D. Изследователите описват как са провели опитите си и в крайна сметка са разбрали, че около половината частици неутрино всъщност идвали от вътрешността на Земята, а не от кората.

Частиците неутрино са неутрално заредени и имат изключително малка маса. Затова могат да преминават през по-голямата част от материята, включително телата ни. Учените смятат, че неутрино са се появили като резултат от радиоактивен разпад. В съоръжението в Италия, изследователите поставили подземен резервоар, пълен с 300 метрични тона течен сцинтилатор – когато неутрино се сблъска с някоя частица от сцинтилатора се получава кратко проблясване, което означава, че учените са засекли една частица неутрино.

Детектора се наблюдава от 2007 година. Най-новото откритие на учените е това, което те наричат геонеутрино – частици неутрино, които идват от Земята, било то от кората (смята се, че те са резултат от атомните реактори на хората), или от мантията. Според екипа, частиците всъщност са антиматерийната версия на обикновеното неутрино. Наблюденията отнели 2056 дни, за да бъде потвърдено със сигурност съществуването на тези екзотични частици.

Събраната информация помогнала на учените да открият разликите между неутрино, идващи от кората и такива, идващи от мантията. Това се случва за първи път. Учените смятат също, че по-голямата част от неутрино произлизат от уран-238 или торий-232. 53 от 77 отчетени частици, идващи от кората, всъщност били резултат от човешка дейност.

Работата на учените ще помогне за по-доброто разбиране на действието на радиоактивния разпад във вътрешността на Земята, както и какви други процеси предизвиква този разпад, включително и конвекцията, протичаща в скалите на мантията.

Phys

Категории на статиите:
Физика

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори