Невероятната частица тахион може да пътува назад във времето?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Учени като Алберт Айнщайн са вярвали, че клас частици могат да пътуват по-бързо от светлината. Ако тези частици съществуват, какво би означавало това за нашето разбиране за пътуване във времето? Тахионната частица има почти митичен вид в научната общност, най-вече защото не знаем дали наистина съществува.

Но ако е така, тахионът има някои привлекателни връзки с пътуването във времето. Концепцията за скоростта на светлината и частица, която може да се движи по-бързо от скоростта на светлината, започва да набира скорост с Алберт Айнщайн през 1905 г. Физикът Джералд Файнберг нарече тези потенциални частици тахион през 1967 г.

Отдавна сме заинтригувани от качествата на тахиона и сега, благодарение на скорошна статия в Discover Magazine, объркващата частица отново е в мейнстрийма. Ето същността: в момента не знаем нищо, което да е по-бързо от скоростта на светлината. Светлината няма маса, така че не набира размер, докато се ускорява. Междувременно обект с маса набира маса, докато се ускорява, което означава, че няма достатъчно енергия, за да поддържа скоростта на светлината.

И така, тъй като всичко в нашия свят се движи по-бавно от скоростта на светлината, всяка причина, която се случва в познатата ни вселена, се случва в рамките на времевите параметри на скоростта на светлината.

Тахионът обаче е частица, която се движи по-бързо от скоростта на светлината – поне на теория. По някакъв начин тахионът трябва да постигне постоянна скорост, по-висока от скоростта на светлината, което означава, че никога не може да се движи по-бавно. Засега това е доста трудна задача. Но ето къде идва пътуването във времето: Ако можете да пътувате по-бързо от скоростта на светлината, хипотетично бихте могли да изпращате съобщения със скорости, надвишаващи времето, което означава, че можете да изпратите съобщение назад. Тогава това съобщение може да достигне до вас, преди дори да сте помислили да изпратите оригиналното съобщение.

Това е малко умопомрачително. Както се посочва в историята на Discover, големият въпрос е дали компонентът за пътуване във времето на тахиона е просто недоказан или невъзможен. Не само трябва да разберем цялата главоблъсканица за по-бързата от скоростта на светлината частица, но другият малък факт, който прави това трънливо е, че нашата вселена не предлага начин за пътуване в друга посока освен в бъдещето… все още. Просто трябва да разберем и двата сценария, за да направим хипотетичния тахион не само по-бърз от скоростта на светлината, но и способен да пътува назад във времето.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Физика

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори