Ние, народът на Марс…

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Wikimedia Commons
Антония Михайлова

Ричард Холингъм, ВВС

Далеч не в най-реномирания от южните райони на Лондон, в сумрачна стая без прозорци, група от тридесет философи, учени, антрополози, юристи и космолози се опитва да създаде концепция за правителство, все още несъществуваща в реалния живот.

Как да се подходи към такава задача? За начало е необходимо да се изучат най-добрите примери от историята на земната цивилизация. Затова сега събралите се разглеждат конституцията на Съединените щати. Подръка им са и конституциите на Япония, Исландия и Монголия.

Планът за близките два дни е такъв: да разработят основен закон за „свободна и независима“ колония на Луната или на Марс.

„Бъдещето на човечеството далеч от нашата планета е изключително увлекателна тема – казва Чарлз Кокел, астробиолог от Единбургския университет и организатор на тази, вече втора, Международна конференция за извънземните свободи. – В историята на човешката цивилизация свободата е изиграла много важна роля, затова ние решихме да се замислим над тази концепция извън пределите на Земята.“

Само преди няколко години подобна конференция би изглеждала не повече от академично упражнение за фенове на Космоса. Но в рамките на проекта Mars One се планира създаването на колония на Марс в близкото десетилетие, НАСА се готви да иде на Червената планета през 2033 година, а основателят на компанията SpaceX – милиардерът Елън Мъск, се замисля за организирането на постоянно заселване на човека на Марс.

С отчитане на всичко това въпросът за структурата на управление на подобни колонии става все по-насъщен.

„Всички големи страни излизат в Космоса, все повече частни компании строят ракети и на фона на възобновяване на усилията по изследване на космическото пространство е много важно да се замислим над това, кой ще контролира Космоса – казва Кокел. – Корпорация? Държава? Как да осигурим свобода на човека в смъртно опасни условия?“

Изпитанията на времето

Всяка страна или компания, възнамеряваща да основе извънземна колония, практически със сигурност ще има съблазни да скъса с миналото и да реализира утопична схема на идеалното държавно устройство. Но историята показва, че това не е най-разумният подход. Холокостът, кървавите полета на Камбоджа и сталинските лагери – ето какво се получава, когато хората с власт решат, че е настанало време да строят нов свят.

Учебник по комуникация с извънземни

На сайта на НАСА се е появила безплатна книга, в която учените са се опитали да набележат теоретичните моменти от възможен контакт с извънземна цивилизация.

Авторите на книгата „Археология, антропология и междузвездна комуникация“ (Archaeology, Anthropology and Interstellar Communications) разглеждат методите за разшифровка на извънземен сигнал и еволюцията на извънземните организми, разсъждават за „крос-културните перспективи“ на двете цивилизации, а също за възможностите на дистанционна комуникация въз основа на опита на древни цивилизации, като например Древна Гърция и маите.

Книгата е написана като пособие по подготовка за ситуации, когато човечеството получи сигнал от извънземна цивилизация или влезе в първи контакт с нея. Разсъжденията в книгата обаче са не просто фантастика, а са основани на археологични и антропологични изследвания.

Изданието е под редакцията на Дъглас Вакоч, учен и един от лидерите на програмата SETI (по търсене на извънземен разум).

От НАСА твърдят, че книгата скоро ще излезе и на книжния пазар.

От друга страна, е Конституцията на САЩ: от момента на приемането ѝ през 1787 г. тя е претърпяла редица поправки, но успешно е преминала изпитанията на времето. Американската конституция е послужила като източник на вдъхновение за страните с по-млади демокрации – например за Япония.

Организаторите на конференцията по извънземни свободи са решили да разгледат още и примера на Исландия, защото тази страна по нещо напомня извънземна колония – тя се намира на относително слабо достъпно място и има неголяма численост на населението. Освен това на нейните жители, както и на колонизаторите на Марс, се налага да живеят в необичайни и сурови условия. Пък и пейзажите на Исландия на места далеч не изглеждат земни.

„Имаме няколко столетия опит в написването на конституции и трябва да се ползваме от тях“, казва Кокел. Вземайки за основа Конституцията на Съединените щати, делегатите на конференцията стигнали до единодушие за демократичната структура, в която индивидуалните свободи са защитени от закон за правата.

Специалистите се застъпили и за независима съдебна система и свобода на словото. „Но в Космоса има неща, принципно различни от това, с което сме свикнали в земни условия. Например въпросът за това, кой контролира кислорода“, подчертава ученият.

Делегатите на конференцията са убедени, че правото на въздух за дишане е основно и то трябва да лежи в основата на Конституцията на всяка извънземна колония.

„Космическото селище е среда, предразполагаща към установяване на тирания – подчертава Кокел и отбелязва, че досега правото на въздух не е формулирано в нито една конституция. – Ако някой получи контрол над кислорода, то той ще се окаже способен да контролира цялото население и ще изисква широки пълномощия, заплашвайки в противен случай с печални последствия.“

„Правото да си тръгнеш“

Когато се разхождам из помещението и се вслушвам в разговорите, до мен от време на време достигат думите „Стар Трек“. Оказва се, че преди половин век в Холивуд преди началото на снимките на фантастичния сериал с това заглавие неговият създател Джин Родънбъри също се замислял над концепцията на извънземния ред.

„Сценаристите на „Стар Трек“ са измислили своя система – Федерацията, казва Джанет де Вин, преподавател по филология и колега на Кокел от Единбургския университет. – В сериала е описано посткапиталистическо общество. Ако вие създадете колония, също трябва да се замислите: какво ще бъде икономическото устройство? Възможно – силно отличаващо се от привичните варианти.“

Делегатите на форума са единодушни, че в новата конституция трябва да се включи правото за напускане на колонията. Но тук възникват редица въпроси, свързани с липсата на кислород на планетата. Излизането ще бъде невъзможно, но кой тогава ще плати полета до вкъщи? Ако колонията се управлява от корпорация – ще има ли тя право да уволни служителя? Да го изпрати обратно на Земята или просто да го изхвърли през шлюза?

Делегатите с ентусиазъм посрещат още една идея, появила се в Древна Гърция – правителството частично се избира, но в него влизат и хора, избрани чрез жребий. „В затворена космическа колония не е лошо да имаш система, при която всеки така или иначе е заинтересован от политическия процес. Апатията в смъртно опасни природни условия може да бъде съдбоносна“, смята Кокел.

Ученият планира към края на лятото да сведе резултатите от дискусиите в окончателен проект за конституция. Но главната цел на конференцията е да се подготви серия научни книги за принципите на устройството на живот в извънземни колонии. Тези трудове трябва да бъдат публикувани следващата година и те ще станат подробно ръководство за създаването на такива селища.

Изследователите, събрали се в малкото помещение без прозорци в южната част на британската столица, вероятно някога ще бъдат споменавани като бащи-основатели на космическия век. В края на краищата конституцията, започваща с думите „Ние, народът на Марс“, може да стане закон още след двадесет години.

Но как ще стоят нещата, ако ситуацията излезе от контрол и в една от новите колонии се установи диктатура? Кокел е помислил и за това – на набелязаната за следващата година конференция ще бъде оформена инструкция по сваляне на самонадеяно извънземно правителство.

–––

Ричард Холингъм е журналист и водещ рубриката „Изследователи на Космоса“. Той е редактор на сп. Space:UK на Британската космическа агенция, коментатор на стартовете на Европейската космическа агенция и води научни програми по радио ВВС.

Категории на статиите:
Еврика!

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори