Нов играч влиза в надпреварата за усвояване на Марс

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Pat Rawlings/NASA
Антония Михайлова

Изглежда, времето, което мултимилионерът Денис Тито е прекарал на Международната комически станция като първия космически турист, не е било напразно. За 27 февруари оглавяваната от него търговска организация Inspiration Mars Foundation е насрочила пресконференция, посветена на планиран полет на хора до Червената планета.

„Тази мисия ще донесе нови знания и ще придаде импулс на следващата епоха в усвояването на Космоса, нашата задача е с помощта на науката да вдъхновим младото поколение към велики дела”, се казва в съобщение до медиите.

В проекта взема участие и Paragon Space Development Corporation, която се занимава с разработването на животоподдържащи системи за космически мисии.

Очаква се в хода на първата експедиция, която ще стартира към Марс през 2018 година и ще продължи 501 дни, двама астронавти ще извършат полет към Червената планета и обратно. Те няма да се спускат на повърхността. Главната им задача е проверката на оборудването и отработването на продължително пребиваване на хората в тежки условия. Подобни експерименти вече са провеждани на Земята.

Например в хода на руския проект „Марс 500” шестима доброволци прекараха в изолиран комплекс 520 часа. Но по време на реален полет в малък космически кораб психологическото и физическото натоварване ще бъдат много по-големи.

За полета по-скоро ще бъде задействана модифицирана версия на кораба Dragon от частната компания SpaceX.

Съобщава се, че особено внимание при подготовката за полета ще бъде отделено на здравословното състояние на екипажа. За това ще бъде поканен специалистът от Националния космически институт за биомедицински изследвания (NSBRI) Джонатан Кларк.

Тито не е единственият частен инвеститор, заинтересуван от усвояването на четвъртата планета в Слънчевата система. Планове по създаване на колония на Марс има компанията Mars One. Все още не е ясно възнамерява ли самият бивш космически турист да вземе участие в полета. През 2001 година той е платил $20 млн. за осемдневна екскурзия на МКС.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Космос

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори