Нов метод открива вода на екзопланети

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Leiden Observatory
Антония Михайлова

С помощта на Very Large Telescope изследователи под ръководството на Джейн Биркби от Лайденския университет (Нидерландия) са опитали за първи път са открили начин за търсене на вода на екзопланети.

Изучавайки типичния „горещ Юпитер” HD 189733b, въртящ се около звездата HD 189733 с период 2,2 дни и нагрят до 1500°С, астрономите използвали обърнат Доплеров ефект.

В обичайните случаи се използва фактът, че звездата, притежаваща планетна система, под действието на гравитацията на планетите леко ще променя своята орбита. Това ще повлияе на скоростта, с която звездата се движи по посока към Земята и от нея в очите на земния наблюдател. Радиалната скорост на светилото може да бъде изчислена по преместването в спектралните линии, предизвикани от Доплеровия ефект.

В дадения случай било измерено въздействието на радиалната скорост на планетата върху самата звезда – а то е доста по-голямо. При това учените определили Доплеровото придвижване по линиите, съответстващи на водни молекули в инфрачервения спектър на екзопланетата.

С подобен метод преди са откривани следи от въглероден диоксид в атмосферата на други планети, но за първи път този начин носи положителни резултати с вода. И това, че сега са открити относително сложни молекули от рода на водните, позволява да се предположи, че начинът ще може да се приложи за търсене на метан и въглероден диоксид на екзопланети, намиращи се близо до своята звезда.

Освен това с новите инфрачервени спектрометри, включително с предназначения за дострояване Изключително голям телескоп, следва да се очаква появата на възможност за проследяване на въпросните елементи в атмосферата на такива планети, които са по-далече от родителската си звезда, а това значи, че те може да са дом за извънземен живот.

Отчет за изследването е приет за публикуване в сп. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, а с кратката му версия можете да се запознаете тук.

Източник: Royal Astronomical Society

Категории на статиите:
Космос

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори