Нов модел показва сблъсъка на Млечния път с Андромеда

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Според данните, с които разполагат астрономите, след около 5 милиарда години ще настъпи сблъсък на Млечния път и съседната галактика Андромеда.

За съжаление или за щастие никой още не е успявал да наблюдава с очите си толкова мащабен космически катаклизъм.

Затова отговор на въпроса, какво ще се случи всъщност в момента на сблъсъка, могат да дадат само изчисления на сложни космологични математически модели, отчитащи всички, дори най малките нюанси, включително процесите на сливане на двете централни черни дупки в една свръхмасивна черна дупка.

Даденият математически модел е бил създаден от многобройна група изследователи начело с учените от Международния център за радиоастрономични изследвания International Centre for Radio Astronomy Research (ICRAR), разположен в Западна Австралия. Разглеждайки видеото, може да се види как ще си взаимодействат двете галактики, сближавайки се и „танцувайки“ една около друга.

По време на първото „преминаване“ измененията в структурата на двете галактики ще бъдат минимални, те ще засегнат само звездите, разположени на края на галактиките, включително и Слънцето, които ще изменят траекториите на своето движение спрямо центъра.

След това ще последва етап на ускорение на движението на галактиките една спрямо друга и ще започнат да се случват по-драматични събития.

Тъй като галактиката Андромеда е по-голяма от Млечния път, тя просто ще погълне Млечния път, както Млечният път преди това ще погълне своите спътници – галактиките джуджета Голям и Малък Магеланов облак.

В процеса на сблъсък и сливане на Андромеда и Млечния път ще вземе участие още една галактика – третата по големина галактика в нашата Местна група, галактиката Триъгълник (M33). Но поради неголемите ѝ размери и маса влиянието на М33 върху хода на сблъсъка ще е практически неосезаемо.

В резултат на сблъсъка ще се образува една супергалактика, която учените са нарекли Млекомеда, която още дълго ще се тресе от облаците космически газ – в резултат на сблъсъка отначало те ще се разсеят в пространството, а след това ще се привлекат от силите на гравитация на новообразувалата се галактика.

Супергалактиката Млекомеда ще бъде елиптична, с форма на топка за ръгби. Централните черни дупки на двете сблъскали се галактики ще попаднат в гравитационен капан и ще започнат да се сближават.

В процеса на сближаване и последващото сливане на черните дупки в околното пространство в продължение на почти милион години ще се изливат океани енергия, които ще разтърсват околното пространство и всички обекти, намиращи се в централната част на галактиката.

Следва да отбележим, че в хода на сблъсъка на галактиките поради малката плътност ще има много малко сблъсъци на звезди и други космически тела.

Но на нашата планета и Слънчевата система няма много да им провърви в резултат на сблъсъка – поради значителното отдалечение от центъра на галактиката нашата система ще излети и ще се намира, ако изобщо успее да оцелее, в извънгалактичното космическо пространство.

Данните, използвани в изследванията за съставяне на математическия модел на сблъсъка на Андромеда и Млечния път, са били събрани с помощта на телескопа Anglo-Australian Telescope в Нов Южен Уелс в рамките на програмата Galaxy and Mass Assembly (GАMA).

Тази програма, в която участват около 90 учени от различни страни и която се реализира в продължение на седем години, е насочена към изучаването на глобалните процеси, които ще се случат в много далечно бъдеще – тогава, когато човечеството като цивилизация едва ли ще съществува в привичния за нас вид.

Andromeda and the Milky Way Collide! from ICRAR on Vimeo.

Категории на статиите:
Космос

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори