Нов проект ръководен от Харвард ще търси извънземни

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

На някои от въпросите относно съществуването на НЛО и извънземни цивилизации може да се отговори чрез нов международен изследователски проект, ръководен от Харвардския университет.

Проектът „Галилео“, воден от професора по астрономия от Харвард Ави Льоб, ще търси запис на извънземни цивилизации, способни на технология, надминаваща това, което познаваме на Земята. Той ще използва наблюдения от телескоп, мисии, които изпращат камери в космоса и др .

„Предвид наскоро откритото изобилие от системи Земя-Слънце, проектът„ Галилео “е посветен на твърдението, че хората вече не могат да игнорират евентуалното съществуване на извънземни технологични цивилизации (ETC)“, се казва в изявление на екипа.

Проектът идва след правителствения доклад за неидентифицирани въздушни феномени и междузвезден обект, Оумуамуа, който влезе в нашата Слънчева система през 2017 г. като причини за търсене и потвърждаване на наличието на ETC.

Льоб заяви пред USA TODAY, че идеята за проекта е, че „в бъдеще ще открием повече обекти от междузвездното пространство, а тези, които изглеждат особени, трябва да проследим, като изпратим камера на космическа ракета, която се доближи до тях и да ги заснеме отблизо. „

Той добавя, че проектът ще позволи на учените да разгледат по-нататък неидентифицираните обекти в космоса, след като докладът на правителството беше публикуван миналия месец.

„Онези военнослужещи и политици, които говорят за неидентифицирани въздушни явления, не са били обучени и експерти в областта и това е нещо като да помолите водопроводчик да ви изпече торта“, каза Льоб. „Не бива да искаме от тях да разберат какви са обектите в небето. Това е работа на учените.“

Екипът, който включва професори от университетите в Принстън, Кеймбридж и Стокхолм, заедно с изкуствен интелект, ще проучи съществуващите и бъдещите астрономически проучвания, за да идентифицира междузвездни обекти, които се противопоставят на настоящите научни обяснения.

Събраните данни ще бъдат достъпни за обществеността и екипът заяви, че процесът ще бъде напълно прозрачен. Льоб отбелязва, че проектът може да не открие новаторски доказателства за междузвездни обекти, но обясни, че изследването все пак ще помогне на учените да разберат други „атмосферни явления“.

„Това е точно като риболовна експедиция“, казва той. „Вие не знаете какво ще уловите и аз сега не искам да правя никакви предположения.“

Льоб все пак нарече проекта „един от най-завладяващите въпроси, на които науката може да отговори“. „Това ще има огромни последици за обществото и човечеството“, каза Льоб. „Ако намерим доказателства за по-умно дете в нашия космически блок, това ще промени начина, по който мислим за нашето място във Вселената и отношенията помежду ни“, казва той.

„Ако затворим капаците на прозорците си и кажем – нямаме съседи. Ние сме най-умните и не сме готови дори да погледнем през прозореца си, тогава ще запазим невежеството си, точно както в дните на Галилей,“ заключава професор Ави Льоб.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Искам да знам

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори