Нов тип диаманти откриха в застинала лава

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

naturepictures.co
naturepictures.co
Антония Михайлова

Геолози откриха в застиналата лава на вулкана Толбачик на Камчатка големи диаманти от нов тип, съобщава руското министерство на образованието и науката, цитирано от РИА Новости.

„В застинала лава на „Толбачинското изригване (2012–2013 г.) са открити диаманти от нов, несрещан преди тип. Те така са и наречени – толбачински диаманти. Според руските геолози… тези уникални диаманти са се образували не в магмата, а във вулканичните газове в резултат на шокова кристализация под действието на бурни електрически разряди“, се казва в съобщението.

Изригването в планинския масив Плоски Толбачик на Камчатка, започнало на 27 декември 2012 година и завършило на 9 октомври 2013 година, се отнася към категорията пукнатинни изригвания, когато лавата се излива не от кратера на вулкана, а от системата успоредни и пресичащи се пукнатини по неговите склонове.

Общо в историята е имало шест големи изригвания от такъв тип до 2012 година. На Толбачик е било седмото пукнатинно изригване.

„Досега от неголеми проби застинала вулканична лава са извлечени няколкостотин диаманта – това е много! Такова количество диаманти може да се сравни само с аномално високо обогатени с диаманти лавови породи в находището Дачин в Индия (77 диаманта на 1 килограм проба) и необичайните магмени породи в Канада (1500 диаманта в 28-килограмова проба)“, се казва още в съобщението на руското образователно министерство.

По размери толбачинските диаманти са доста големи за лавови породи – от 250 до 700 мкм. Всички тези факти позволили на геолозите да направят засега предпазлив извод за това, че поне някои лавови продукти се явяват диамантоносни.

Откритите диаманти се отличават от всички известни досега разновидности на скъпоценния камък по повечето характеристики – от температура на изгаряне до състава на микропримеси. Всички тези отличия ги отделят в неизвестния досега тип – толбачински. Както се надяват учените, откриването им ще помогне в търсенето на нови диамантени находища.

Категории на статиите:
Природа

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори