Нова молекулярна структура може да ни помогне да се справим с ядрените отпадъци

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Учените нарушиха 250 годишно правило в химията, откривайки нова молекулярна структура. Изследването, публикувано в германския научен журнал Angewandte Chemie International Edition, казва, че учените са създали „супермолекула“, родена от връзката между две негативно заредени молекули бисулфат.

До съвсем скоро учените спореха дали е възможно за негативно заредени молекули с водородни атоми – като бисулфат – да формират витални химични връзки.

„Анион – анион димеризацията на бисулфат противоречи на Закона на Кулон“, казва професорът от Университета на Индиана Амар Флъъд, който е старши автор в изследването. „Вярваме, че отблъскването между тези аниони се компенсира от привличане на кратко разстояние“, казва още той.

Откритието на супермолекулата е направено чрез свързване на бисулфати в цианостар молекули – големи молекули с формата на звезда. Тези молекули могат да „сграбчват“ големи, негативно заредени иони.

Тези молекули, които опровергават 250 годишен закон, представляват нова възможност в търсенето на химични решения за ядрените отпадъци.

При ядрените отпадъци процесът на обработка и съхранение предполага обръщането им в твърди и устойчиви на протичане вещества, за да се гарантира, че няма да проникнат и заразят подпочвени или други води. Новата супермолекула обаче може да отстрани сулфатните иони от ядрените отпадъци. Може също да премахне вредните за околната среда фосфати от торовете.

„Очаквам това откритие да е началото на нещо ново и важно в тази област“, заяви Джонатан Сеслър, професор по химия от Тексаския Университет в Остин.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Химия

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори