Нова портативна система за връзки разработват в НАСА

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Satellite Orbiting Earth. 3D Scene. Elements of this image furnished by NASA.
Ивайло Красимиров

Космическите кораби обикновено нямат голяма гъвкавост, когато става въпрос за изпращане на данни обратно на Земята: или те трябва да влязат в обхвата на специална наземна станция, или да разтоварят информацията, когато се завърнат на планетата.

НАСА обаче, може скоро да има и по-гъвкав вариант: Агенцията тества преносима космическа комуникационна система ATLAS. Това представлява мобилна структура, чиято система има четири-антени. Тя не само е сравнително лека (всяка антена тежи по-малка от 5 кг), но може да бъде настроена в рамките на само няколко минути. Ако изследователите искат да получат веднага данни или да извършат проверка на състоянието на самия космически кораб, те биха могли да задействат станцията за връзка когато и където се нуждаят от нея.

Системата изисква само електроенергия и достъп до интернет, за да работи и може да се справи с няколко космически кораба едновременно. Удобна е и за по-малки сателити, които могат да летят в групи.

Станцията за връзки ATLAS ще има лабораторни изпитания още известно време, но скоро ще бъде изпитана в реална обстановка в бъдещи, така наречени мисии „сенки“, където станцията ще работи редом с редовните станции за комуникация, свързани с мрежата на НАСА.

Ако всичко върви гладко, тези антени биха могли да бъдат включени допълнително към космически полети и дори да служат като резервни копия, ако фиксираната станция по някаква причина излезе от строя.

Новата система ще помогне на бъдещите екипажи, изпълняващи мисии в космоса или на Земята да не изчакват дълго време удобния момент за връзка с космическите апарати, от които да получат нужните им данни. Те също така ще могат много бързо да разберат, ако космическата сонда е излязла от строя, пише списание Engadget.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
HiTech

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори