Скоро компютрите ще функционират като човешкия мозък

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Макар и да изглежда, че нашите компютри „мислят“, тъй като изпълняват човешки задачи, като да разпознават лица или гласове и да предвиждат какво можем да кажем по-нататък, те всъщност все още не функционират като човешкия мозък.

Изследователи от Института по инженерство на Северозападния университет McCormick, разработват устройство, известно като „мемтранзистор“ (memtransistor), което изпълнява както функции на паметта, така и функции за обработка на информация по едно и също време. Това го прави забележително подобно на неврон и различно от компютъра, който също може да извършва тези процеси, но само поотделно. Работата на екипа беше публикувана наскоро в списание Nature.

Memtransistor представлява по същество комбинация от memristor и транзистор. Memristor или резистор с памет, помни напрежението, което е било приложено към него, но може да контролира само един канал за напрежение. Чрез трансформирането на такъв мемристор от двумодов терминал в три-терминално устройство и в мемтранзистор, екипът на Северозападния университет прави тази технология много по-способна да осъществява сложни схеми и системи.

Разработването на ефективна, работеща невронна мрежа, която действа като memtransistor, не само ще бъде по-близка до човешкия мозък; но тя би могла да използва и по-малко енергия от цифровите компютри, тъй като би премахнала необходимостта от стартиране на два отделни процеса.

Ръководителят на изследването Марк С. Херсам, изяснява в прессъобщение защо способностите на мемтранзистора му позволяват да бъде по-близък до мозъка на човек : „… В мозъка, обикновено нямаме един неврон, свързан само с единичен друг неврон. Вместо това един неврон е свързан с множество други неврони, за да формира мрежа. Структурата на устройството ни позволява множество контакти, които са подобни на множествените синапси в невроните на мозъка. “

Изследователите смятат, че ще бъде сравнително лесно да се разшири и пригоди тази технология за употреба в практиката. „Досега не виждаме каквито и да било бариери, които да предотвратят по-нататъшното разширяване на нашия подход“, казва Херсам.

Дали това разширяване ще се осъществи, все още предстои да се види. Но такава технология би могла да направи компютрите и интелигентните устройства, с които работим всеки ден, по-умни и по-способни и дори може би ще ги направи „по-органични и човешки“. Новата технология би могла също така да позволи на невронните мрежи да се развият и може би да направи футуристичните технологии, като мозъчно-компютърните интерфейси, много по-възможни.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
HiTech

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори