Boeing откри технически проблем и отложи полета на космическия си кораб

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Boeing откри технически проблем часове преди критично важен полет на космическия си кораб, който трябваше да покаже на НАСА, че може да транспортира астронавти.

Космическият кораб Starliner беше закрепен на носа на ракета Атлас V, готова за излитане от космическия център Кенеди на НАСА в Кейп Канаверал, Флорида.

Полетът трябваше да качи капсула на Международната космическа станция, както и да я върне обрано – важна част от сертификационния процес на НАСА и последна стъпка преди разрешението за транспортиране на хора.

Вторник сутринта обаче Boeing спря излитането заради „неочаквани индикации за положението на клапана в задвижващата система“. В изявление компанията се казва, че нейните инженери са открили проблема докато са проверявали състоянието на кораба след електрически бури в близост до космическия център Кенеди.

Не е ясно дали електрическата буря има връзка с проблема с клапана.

„Разочаровани сме от днешното развитие и необходимостта да отложим старта на Starliner“, казва Джон Волмър, вицепрезидент и мениджър на програмата Starliner в Boeing. “Космическите полети с хора са комплексно и прецизно предизвикателство, което не търпи грешки.

Boeing и НАСА ще използват времето, което им е необходимо, за да гарантират сигурността и интегритета на космическия кораб и постигането на целите на мисията,”допълва той.

Следващата възможност за изстрелване е в сряда, 4.08, 12:57 следобед източно време в САЩ (19:57 часа в България). Но не е ясно дали Boeing ще успее да разреши проблема.

Всъщност програмата Starliner досега е страдала от много грешки и отлагания – това изобщо не е първият случай, в който пътят на космическия кораб до МКС е блокиран.

Тази мисия, наречена Orbital Flight Test 2, е пореден опит. Boeing за първи път опита подобен полет през декември 2019, но софтуерна грешка причини изгаряне на 25% от горивото прекалено бързо след изстрелването. Това направи невъзможно достигането до МКС и връщането, което накара Boeing да изкомандва апарата да парашутира обратно на Земята.

НАСА и Boeing са отдадени на задачата да качат Starliner на МКС, първо без астронавти, а после и с тях. Крайната цел е космическият кораб да качва и да връща регулярно астронавти на станцията, така както прави SpaceX.

Boeing, както и компанията на Илън Мъск, разработи космическия кораб по програма, финансирана от НАСА за създаване на комерсиална алтернатива на руската програма Союз, която доскоро беше единствената опция на НАСА за транспортиране на астронавти след края на програмата на космическите совалки през 2011.

Полетът Orbital Flight Test 2 сега бе отложен за втори път, след като миналата седмица новият руски модул „Наука“ запали двигателите си неочаквано след скачване с МКС, което извади станцията от нейната траектория.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Технологии

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори